S leva na desno: Ivan Karl, Ivan Medenica, Miloš Latinović, Anđelka Janković
S leva na desno: Ivan Karl, Ivan Medenica, Miloš Latinović, Anđelka Janković

Na konferenciji je predstavljen žiri festivala, program ceremonije otvaranja i zatvaranja, promotivne aktivnosti, rad festivalskog centra, detalji o Luci Beograd, kao i pokrovitelji, prijatelji, partneri i sponzori festivala.


Konferenciju je otvorio Ivan Karl, Sekretar za kulturu grada Beograda rekavši da ovogodišnji Bitef radi u dobrim organizacionim i finansijskim uslovima i naglasio da će se taj trend nastaviti i sledeće godine, zbog toga što će grad povećati budžet za Bitef, a nada se da će i Ministarstvo kulture i informisanja pratiti ovaj trend i povećati budžet na konkursima. Karl je pomenuo i da je vrlo zadovoljan zbog toga što Bitef nastavlja i međuinstitucionalnu saradnju, te se predstave u okviru glavnog programa održavaju i u beogradskim pozorištima. Osim toga, osvrnuo se i na prateće programe Bitefa, neke od tradicionalnih kao što su Bitef polifonija i Bitef biblioteka, koji čine da organizam festivala bude što zdraviji. Naglasio je da je ponosan na Bitef tim koji odlično nastavlja posao koji su Mira Trailović i Jovan Ćirilov pokrenuli.

Miloš Latinović, direktor Bitefa izrazio je zahvalnost svima koji su podržali festival. Istakao je da se članovi Bitef tima trude da svake godine dobiju budžet mnogo pre realizacije festivala da bi glavni program bio što kvalitetniji, što smatra da se pokreće u dobrom pravcu zbog toga što Bitef osim Sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture i informisanja podržava i Kabinet Vlade Srbije koji prepoznaje kulturu kao važan segment i momenat kulturne diplomatije, te se nada da će se ova dobra saradnja nastaviti. 
Posebno se zahvalio i I&F Grupi, strateškom partneru festivala. 

S obzirom na to da su karte za glavni program gotovo rasprodate, Bitef tim je uložio veliki napor da posetiocima omogući i jedno dodatno izvođenje predstave Retke ptice, francuske kompanije Vuk za čoveka, koja će pored redovnog termina 25. septembra, zahvaljujući velikom razumevanju i predusretljivosti samih protagonista, biti dodatno izvedena 26. septembra u 20 časova u Luci Beograd. 

U skladu sa idejom da se kultura približi što širem auditorijumu, nakon prenosa predstave Olimp - u slavu kulta tragedije, i Prljavština prenošene uživo i na Trgu Nikole Pašića, i ove godine gledaoci RTS-a imaće jedinstvenu priliku da pogledaju izvođenje predstave sa Bitefa - Retke Ptice koja će biti odloženo emitovana na RTS2 u okviru TVTeatra u subotu 28.09. Zahvaljujemo se generalnom medijskom pokrovitelju RTSu koji zajedno sa nama ulaže napore da visoka kultura i Bitef budu što dostupniji.


POKLON BITEFA BEOGRADU - KONCERT BETI ĐORĐEVIĆ

Ivan Medenica otkrio je ekskluzivnu informaciju da će u Luci Beograd, nakon svečanog zatvaranja i proglašenja dobitnika nagrada, Bitef pokloniti građanima Beograda koncert Beti Đorđević, za koji će ulaz biti slobodan i koji će biti izveden na otvorenoj sceni, na samoj obali Dunava.

PROLOG DAN

Medenica je podsetio prisutne da Prolog dan započinje predstavom Beograd na daljinski, čije izvođenje kreće sa Novog groblja a učesnici će šetati, voziti se gradskim prevozom, zaustavljati u crkvama, na stadionima, kao i na stepenicama Narodne skupštine, a predstava se završava na jednoj velikoj terasi u centru grada. U toj šetnji biće rukovođeni tekstom sa slušalica na temu odnosa prema vlastitom gradu, zajednici, drugima. 

SVEČANO OTVARANjE


Zatim je, prešavši na svečano otvaranje, Medenica objasnio da Bitef ove godine počinje izvođenjem jedne od politički najinterigantnijih predstava u Evropi trenutno, a čija je premijera bila pre svega pet meseci - Orest u Mosulu, u režiji Mila Raua, sa repriznim terminom 19. septembra. Osim njegovog, Bitef se može pohvaliti da će na samom početku predstaviti rad još dve velike pozorišne zvezde, reditelja Tomasa Ostermajera i Štefana Kegija. Ostermajer će biti i prisutan u Beogradu, zbog toga što mu je to jedan od omiljenih gradova, te želi da izvođenje predstave Istorija nasilja na Bitefu bude na najvišem mogućem umetničkom nivou.

ŽIRI FESTIVALA

Ono što je Medenica takođe novo saopštio jeste i  žiri festivala, koji ove godine čine Olga Dimitrijević - spisateljica i performerka, Ersan Mondtag - reditelj iz Nemačke koji je pre dve godine gostovao sa dve predstave na Bitefu i ostvario veliki uspeh, Sanja Mitrović - pozorišna rediteljka, izvođačica i predavačica iz Belgije, Doroti Čanski - pozorišna kritičarka i profesorka studija pozorišta na Teksaškom univerzitetu i profesorka emeritus sa Sorbone Kristin Amon-Sirežol, kao predsednica žirija.

GOSTI

Zatim je najavio dolazak preko četrdeset gostiju, selektora poznatih festivala iz Italije, Rumunije, Bugarske, Rusije i drugih zemalja, kao i kritičare, novinare, producente i umetnike koji će stići na Bitef i iz Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Nemačke, Engleske, Južne Koreje, Japana, Belgije, SAD, Hrvatske i drugih zemalja. To je najveći broj stranih gostiju u poslednjih desetak godina. Naglasio je da se u jačanje ovih veza ulaže poseban trud zbog toga što Bitef ima odgovornost da bude platforma za plasman srpskog i regionalnog pozorišta u svet.

PROMOTIVNE AKTIVNOSTI

Anđelka Janković, direktorka marketinga Bitefa, najavila je šta posetioce očekuje od promotivnih aktivnosti na 53. Bitefu. Podsetila je da je juče otpočeo sa realizacijom „Bitefov otvoreni čas“ u Prvoj beogradskoj gimnaziji i objasnila da je reč o seriji edukativnih tribina o savremenom pozorištu i društvenim tabuima relevantnih za mladu publiku iz perspektive pozorišta i umetnosti, gde dobijaju prilike da pričaju sa vrhunskim stručnjacima iz ovih oblasti.
Sledeći Bitefov otvoreni čas biće održan u ponedeljak 16.9. na Fakultetu dramskih umetnosti, pod nazivom Istorija Bitefa kao uvod u Istoriju svetskog pozorišta i drame, koji će držati profesor Ivan Medenica umesto svog redovnog uvodnog časa.


Takođe je najavila dođagaj koji nas očekuje u subotu - Kružok Milica magazina, „Investicija - institucija ljubav“, razgovor koji će se, na temu političnosti ljubavi održati u KC Gradu 14.09. od 19č.
Bitef nastavlja da bude društveno odgovoran te i ove godine nastavlja saradnju sa kompanijom Deloitte, prijateljem festivala. Prošle godine deca muzičkih škola i akademija iz cele Srbije bili su naši gosti na zatvaranju Bitefa i pogledali predstavu „Rekvijem za L”. Ove godine deca iz dramske sekcije Udruženje za pomoć MNRO Zvezdara koji se bave unapređenjem statusa dece ometene u razvoju, biće naši gosti i besplatno pogledati predstavu Pozvani kojom zatvaramo festival, a u kojoj su i deca protagnosti. 
Na kraju, podsetila je i da se drugi deo festivala, od 22. do 26. septembra održava u Luci Beograd, gde će pored predstava glavnog i pratećeg programa publika moći da uživa i u Bitef gradu u kome su organizovani i food corneri za osveženje i odmor pre, u pauzi ili posle programa. Osim toga, posetioci će moći da napune svoje telefone kod partnera Telekom Srbija i popiju osvežavajuće Schweppes koktele. Informacije o tome kako stići do Luke i mapu mogu se pronaći na našem sajtu, i u pres materijalima, a Bitef tim će se postarati da napravi zanimljive i jasne putokaze za dolazak do festivalskog odredišta. Na info pultu u Luci Beograd posetioci će u svkom trenutku moći da dobiju potrebne informacije. Ono što Bitef tim savetuje posetiocima, pomenula je Janković,  jeste da se obuku udobno, komforno, ali višeslojno zbog vetra u Luci.
Anđelka je podsetila i na organizovanu akciju skupljanja reciklablinog otpada #ReLove, za predstavu Lusijane Lare O mesu i betonu, a kojom Bitef želi da ukaže i na značaj društvene odgovornosti koju imamo kao građani. 


POPUSTI ZA STUDENTE I ĐAKE

Ulaznice za gotovo sve predstave glavnog programa su rasprodate, a ono što je preostalo može se kupiti na blagajni Bitefa u Pozorištu na Terazijama ili preko web sajta sa 10% popusta.


U želji da festival učini što dostupnijim pre svega mladoj publici i ove godine Bitef tim pripremio je popuste za njih. Studenti i srednjoškolci će biti u mogućnosti da uz indeks ili đačku knjižicu nabave karte na popustu od 50% za treću galeriju za predstave Tartif, Orest u Mosulu i jutarnji termin (11č) predstave Beograd na daljinski.

Ponovila je da je festivalski klub Monks bar, a koji će biti otvoren za Bitef svake večeri nakon završetka programa do jutarnjih sati.

Bitef izražava veliku zahvalnost svim medijskim sponzorima i svima onima koji redovno izveštavaju o Bitefu.

Bitef su tradicionalno podržali pokrovitelji Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Kabinet Vlade Republike Srbije.

Podršku festivalu pružili su i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete-Institut u Beogradu, Francuski institut u Srbiji, British Council, Ambasada SAD i Ambasada Belgije. Ovogodišnje izdanje festivala ostvareno je i uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. 

Bitef se zahvaljuje I&F Grupi strateškom partneru festivala, kompanijama Coca Cola Hellenic Srbija, Telekom Srbija, IT kompaniji TeleGroup, Carnex, brendu Schweppes, kompaniji Siemens i prijateljima festivala Societe General Banka Srbija, Deloitte, kao i Pošti Srbije.

Tu su i mnogi partneri i prijatelji koji će obezbediti smeštaj, prevoz, hranu za učesnike i tim, a biće prilike da svi uživaju i u njihovim proizvodima.