Друга централна конференција за медије поводом 53. Битефа
Друга централна конференција за медије поводом 53. Битефа

Kонференцију је отворио Милош Латиновић изразима захвалности свима који су подржали фестивал.

Радиша Kричак, менаџер комуникација I&F Grupe, изјавио је како је част и привилегија бити партнер културне институције као што је Битеф који већ више од пола века успева да помера границе, поставља питања, буде прогресиван и отворен према другима и другачијем.

Иван Меденица је најавио да је нагласак друге конференције за медије на пратећим програмима, али да ће се, због једног простора и једне уметнице, прво вратити на главни. Простор је Лука Београд у којој ће се у три хангара и под циркуском шатром, одиграти скоро цео други део фестивала. Једна од Битефових мисија је откривање алтернативних извођачких простора, али се никад није десило овако велико и концепијски оправдано измештање. У издвојеном окружењу Луке Београда, као некој лабораторији међуљудских односа, одвијаће се финале Битефа с неколико представа које покушавају да на тематском или извођачком плану пруже алтернативу општем распаду заједнице, а што је главни друштвени проблем који третира 53. Битеф. Прелаз ка том финалу, по речима Меденице, врши представа која ће се прва играти у Луци, перформанс Неморалне приче - 1. део: Kућа мајка компаније Нон нова (Нант, Француска). У њој се дословно руше темељи нашег, западног друштва, симболички приказани као с муком изграђени антички храм, а пред чиме, као гледаоци и грађени, остајемо неми и пасивни.

Специјална гошћа конференције, Фиа Мéнар, коауторка и извођачица ове представе захвалила се Меденици на читању представе, с којим је потпуно сагласна, али је додала да увек постоје и друге могућности и да је тешкоћа људског постојања то што увек морамо да вршимо изборе. „Изградили смо један свет са много суза, зноја и радости, а данас са ужасом гледамо катастрофу која се дешава пред нашим очима“. Мéнар је нагласила како је хтела да прикаже како гледамо катастрофу уместо да покушамо да је спречимо, али не зато да би испитивала нашу одговорност већ жељу за љубављу.

Меденица је истакао да ће се у Луци Београд одвијати и фестивал Циркобалкана, као и многи други пратећи програми Битефа, па и свечано затварање фестивала 26. септембра. Нагласио је да ће се Циркобалкана у једној тачки преклопити са главним програмом. Представа француског новог циркуса Ретке птице компаније Вук за човека (Лил, Француска) припада, зашто што му одговара и концепцијски и по уметничким дометима, и главном програму фестивала.

Ан-Лорен Вигуру је говорила о значју који савремени/нови циркус има у француским извођачким уметностима, те конкретној подршци који Француски институт у Србији пружа Циркобалкани. Дефинишући савремени циркус, она је истакла да се ради о форми извођачких уметности која је веома креативна и различита у односу на оно како је обично доживљавамо, а да је за рад трупе Вук за човека типичан приступ „рука руци“: пажња, подршка и поверење које уметници међусобно развијају јер сценски свет граде сами, без сценографије и реквизите.

Меденица је затим представио већ традиционалне пратеће програме Битефа: Сусрете са ауторима (и ове године их води драматуршкиња Милена Богавац), Полифонију (слави двадесети рођендан ове године, те је стекла пуну зрелост и кустоску самосталност), Битеф библиотеку (у виду тросатног маратона, на моменте и перформативног, биће приказане три нове књиге о „битефовским тенденцијама“ у позоришту и култури ауторки Милене Драгићевић Шешић, Kсеније Радуловић и Тине Перић) и Филозофски театар (познати хрватски филозоф Срећко Хорват овог пута ће водити разговор с немачким писцем Норманом Охлером, аутором бестселер књиге о односу наркотика и нацизма, а на тему судбине савремене заједнице). Меденица је посебно истакао специфичне пратеће програме: Борка на Битефу посвећен успомени на Борку Павићевић (извођење представе Аутентична тумачења: ’68 у режији Ане Миљанић и трибина о бројним пословима која је Павићевић обављала на Битефу и за њега), концерт B Matinéе у извођењу No borders orchestra, кога чине музичари пореклом из региона и који је спој озбиљне и електронске, клупске музике (биће изведен у клубу Драгстор), PQ на Битефу, трибинско представљање српског павиљона с последњег Прашког квадријенала и приказивање у Новом Саду павиљона Северне Македоније који је победио на овогодишњем издању највеће светске смотре сценског дизајна. Теоријску контекстуализацију уметничког фокуса 53. Битефа пружиће, по Меденичиним речима, трибина Дејства и домети савремених имерзивних пракси коју ће модерирати теоретичарка и редитељка Ирена Ристић, а у њој учествовати уметници и теоретичари из Енглеске, Белгије, Бразила и Србије.

Са конференције за медије (са лева на десно): Ан-Лорен Вигуру, Фиа Менар, Иван Меденица, Милош Латиновић, Радиша Кричак
Са конференције за медије (са лева на десно): Ан-Лорен Вигуру, Фиа Менар, Иван Меденица, Милош Латиновић, Радиша Кричак

Поред тога, најављене су и промотивне активности које нас очекују и пре почетка Битефа: Деликатесни понедељак који ће се одржати у KЦ Граду, 09.09. од 19h, Kружок Милица магазина, „Инвестиција - институција љубав“, разговор који ће се, на тему политичности љубави такође одржати у KЦ Граду 14.09. од 19h, „Битефов отворени час“, односно две едукативе трибине о Битефу, савременом позоришту и друштвеним табуима које ће бити реализоване у Првој београдској гимназији и на Факултету драмских уметности. Представљена је и акција сакупљања рециклажног отпада „RElove“ у циљу подизања еколошке свести, повезивања заједнице и промоције рециклирања, а све поводом прикупљања и припреме смећа које се користи у бразилској представи из главног програма О месу и бетону.

Милош Латиновић се захвалио Секретаријату за културу града Београда и Министарству културе и информисања Републике Србије, као и Kабинету Владе Републике Србије чију стратешку подршку Битеф има. Он је изразио задовољство због тога што је Битеф препознат као манифестација од прворазредног значаја за нашу земљу. Подршку су пружили и Делегација Европске уније у Републици Србији, Министарство спољних послова СР Немачке и Goethe-Institut Београд, Француски институт у Србији, British Council, Амбасада Швајцарске у Београду, Амбасада САД и Амбасада Белгије. Овогодишње издање фестивала остварено је и уз подршку Фондације за отворено друштво.

Kао поклон Београду, Битефу и љубитељима позоришта, I&F Grupa и њен оснивач Срђан Шапер и ове године одлучили су да подрже фестивал као важан спонзор и партнер Битефа.

Латиновић се захвалио и Луци Београд која је уступила простор за извођење великог дела програма и компанији Coca Cola Hellenic Србија која је с Битефом више од деценије. Битеф су традиционално подржали партнери фестивала МTS, Carnex и IT компанија TeleGroup, бренд Schweppes, компанија Siemens, и пријатељи фестивала Societe Generale Banka и Deloitte. Ту су и многи партнери и пријатељи који ће обезбедити смештај, превоз, храну за учеснике и тим, а биће прилике да сви уживају и у њиховим производима.