Nikita Milivojević – novi umetnički direktor Bitefa

Nikita Milivojević je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda imenovan za novog umetničkog direktora Bitefa. Dobio je mandat da, kroz svoju viziju Bitefa, odredi novi koncept i selektuje predstave za festival.

Nikita Milivojević je jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ostvario je zapaženu karijeru kako u Srbiji tako i širom sveta. Režirao je u Engleskoj, SAD-u, Nemačkoj, Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Kipru, Sloveniji, Makedoniji. Dobitnik je svih relevantnih pozorišnih priznanja u svojoj zemlji: nagrade „Bojan Stupica“, više Sterijinih nagrada, „Politikine“ nagrade za najbolju režiju na 31. Bitefu, nagrade kritike pozorišnog časopisa „Scena“, godišnjih nagrada mnogih pozorišta i festivala (Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Malog pozorišta „Duško Radović“, Šabačkog pozorišta „Ljubiša Jovanović“, Grada - teatara Budva...). Bio je direktor Bitef teatra od 2005. do 2009. i postigao brojne međunarodne uspehe u svom mandatu. Biografija Nikite Milivojevića predstavljena je u mnografiji „Ja ovde silazim“ koja je objavljena prošle godine.

Nikita Milivojević će na mestu umetničkog direktora Bitefa zameniti Ivana Medenicu koji je na ovoj poziciji bio prethodnih sedam godina (50 - 56. Bitef), a kome je mandat istekao u decembru prošle godine. Pre njega program su selektovali Anja Suša (40 - 50. Bitef), Jovan Ćirilov (1 - 49. Bitef), Mira Trailović (1 - 22. Bitef).

Podsetimo, Bitef je osnovan 1967. godine na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala. Već više od pola veka Bitef prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti. Zbog toga istoriju Bitefa možemo nazvati istorijom savremenog svetskog teatra.