Милош Латиновић, Пол-Анри Пресе, Станислас Пјере, Иван Меденица, Питер Браун и Франк Бауман; Фото: Јаков Симовић
Милош Латиновић, Пол-Анри Пресе, Станислас Пјере, Иван Меденица, Питер Браун и Франк Бауман; Фото: Јаков Симовић

У Београду је одржана друга редовна конференција за медије поводом најаве 56. издања Битефа, које ће се одржати од 23. септембра до 2. октобра, уз девет представа из Немачке, Белгије, Мексика, Француске, Србије, Словеније и Велике Британије у главном програму. 

На конференцији, одржаној данас у Docker Brewery and Beer Garden, на којој су учествовали директор Битефа Милош Латиновић, уметнички директор Иван Меденица, шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији Пол-Анри Пресе, директор British Council-а за Србију и Западни Балкан Питер Браун, директор Гете института Франк Бауман и директор Француског института Станислас Пјере, говорило се о целокупном програму фестивала и најављен је почетак продаје карата за 1. септембар

Учесници конференције из иностраних културних центара су бираним речима говорили о значају Битефа у локалном и међународном контексту и представили продукције из својих земаља. Том приликом је посебно истакнуто како је Делегација ЕУ у Србији, после оснивача Скупштине Града Београда и Министарства културе и информисања у Влади Републике Србије, највећи партнер и подржавалац једног од најзначајнијих европских позоришних фестивала. 

Иван Меденица; Фото: Јаков Симовић
Иван Меденица; Фото: Јаков Симовић

Као посебног госта овогодишњег Битефа, Меденица је најавио Марину Давидову која ће свечано отворити фестивал 25. септембра. Давидова је, како је рекао, осведочени пријатељ Битефа - била је члан жирија фестивала, учествовала је у главном програму (Вечна Русија, 52. Битеф, продукција Хау Берлин) и промовисала Битеф у различитим међународним околностима. Меденица је истакао како је Битеф поносан на то што Марина Давидова, као и остали руски уметници који су последњих година четврт века учествовали на фестивалу (Кирил Серебреников, Јуриј Погребничко, Андреј Могучиј, Дмитри Чернијаков), нису подржали руску инвазију на Украјину и жали због тога што она трпи озбиљне последице због изражавања својих ставова, укључујући и живот у политичкој емиграцији. Меденица је закључио конференцију изражавањем забринутости због тога што се у нашој средини недовољно зна и говори о томе како су поред несумњивих највећих жртава рата - грађана Украјине, на огромном удару и независни руски интелектуалци.

Овом приликом, прочитано је и саопштење уметничког директора и менаџмента фестивалског тима поводом најаве отказивања манифестације Еуропрајд, које гласи:

„У контексту најновијих дешавања везаних за Еуропрајд у Београду, изражавамо наду да ће се ова манифестација десити како је и планирано. Сматрамо да би најављено могуће отказивање овог догађаја било неприхватљиво из више разлога: званично објашњење ситуације је конфузно и некредибилно, а отказивање би укинуло једно од основних грађанских права - право на протест. С друге стране, Еуропрајд није само акција за одбрану грађанских права, већ и платформа за промоцију квир културе. У својој пола века дугој историји, Битеф је промовисао, поред других прогресивних уметничких и друштвених тенденција, и квир културу из целог света. И даље се надамо да ће се Еуропрајд десити како је планирано. Ако не, Битеф ће отворити врата својих позоришта, алтернативних простора, барова и клубова за сваког ко се осећа потлачено и жели да да изрази своју различитост. Дођите на Битеф, уживајте у уметности, осећајте се слободно, вољено и заштићено.“

Пол-Анри Пресе; Фото: Јаков Симовић
Пол-Анри Пресе; Фото: Јаков Симовић

Сви међународни партнери подржали су прочитано саопштење. Шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији Пол-Анри Пресе констатовао је како основна људска права, као што су право на рад, слободу изражавања и окупљање, спадају у највредније тековине савременог друштва и изразио наду да ће Влада Србије пронаћи начин да подржи одржавање Еуропрајда.

Уметнички директор Битефа Иван Меденица је, у наставку конференције, детаљније представио богат пратећи програм 56. Битефа, са посебним освртом на пленарни састанак највеће европске позоришне асоцијације ИЕТМ који ће се одржати у оквиру фестивала у периоду од 28. септембра до 2. октобра под слоганом На посао приони, на живот још више!

Овај састанак ће се, као и 56. Битеф, ургентно бавити радним правима и условима рада у извођачким уметностима. Осим тога, у оквиру пратећег програма и ове године публика ће моћи да ужива у Сусретима са ауторима, Битеф полифонији, Циркобалкани, Битеф библиотеци, конференцији Југофутуризам… 

Фото: Битеф / Промо
Фото: Битеф / Промо

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године са нама су Гете Институт, British Council и Француски Институт у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и МcCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Пошта Србије и Generali осигурање Србија, као и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija i Opšta bolnica Bel medic.

ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА

ПРОДАЈА улазница почиње 1. септембра путем сајта prodaja.bitef.rs. Онлајн куповином могуће је остварити попуст од 20% у периоду од 1. до 5. септембра, док ће након тога за онлајн продају важити попуст од 10%. 

Осим тога, улазнице могу да се купе и на Благајни Битефа у МТС дворани (адреса: Трг Николе Пашића). За куповину комплета улазница на благајни важи попуст од 30%, а на благајни је омогућено плаћање у готовини и преко рачуна (профактуром која се издаје на захтев корисника).

Конференција за медије у Docker Brewery; Фото: Јаков Симовић
Конференција за медије у Docker Brewery; Фото: Јаков Симовић

АКРЕДИТОВАЊЕ МЕДИЈА

Акредитовање за овогодишњи Битеф почеће 1. септембра и обављаће се путем званичног сајта фестивала. Рок за акредитовање је 14. септембар. Уколико имате било каква додатна питања у вези са праћењем овогодишњег фестивала, контактирајте нашу прес службу.