Фото: ЦПН/Промо
Фото: ЦПН/Промо

С обзиром на то да се Битеф фестивал, кроз различите уметничке програме, већ годинама активно бави темама заштите и обнове животне средине, тако ће бити и у овогодишњем прологу, представи (Није) крај света у извођењу позоришта Шаубине из Берлина, 23. септембра у 20 на Великој сцени Народног позоришта у Београду. Тандем британских ауторки, Крис Буш (текст) и Кејти Мичел (режија), доносе нам причу о сусрету Уте, водећег академика за климатске промене, и Ане, која долази на разговор за место у њеном истраживачком тиму. 

Као увертиру за ову представу, Центар за промоцију науке (ЦПН) поставиће Климатску капсулу на Тргу Николе Пашића испред МТС дворане, 23. септембра од 16 до 20 часова.

Капсула је, заправо, комби у који могу ући по две особе одједном и, током четири минута, проћи кроз интензивно исксуство погледа у будућност. 

- Једна хиперреалистична кинетичка скулптура представља човека у касним седамдесетим, који лежи на Лиду  2057. године и присећа се 2022. Прича колико се све на нашој планети у међувремену урушило, како природе скоро да нема, земља је попуцала, све смрди на хемију, не може да се купа... и објашњава нам како је дошло до свега тога. Цео наратив у позадини прати видео који даје неке лепе примере из природе и врло негативне примере људске активности - каже др Марјана Бркић из Сектора за међународну сарадњу ЦПН.

Фото: ЦПН/Промо
Фото: ЦПН/Промо

Климатска капсула имаће београдску премијеру у оквиру Битефа, а први пут у Србији она је представљена на новосадском Штранду у оквиру манифестације Нови Сад  европска престоница културе (локација приповедача мењаће се у односу на место где капсула гостује).

- Посетиоци у Новом Саду су веома емотивно реаговали. Неки су се најежили, неки плакали, неки су нам рекли да ово треба да пустимо на телевизији да сви виде или да треба да људе вучемо за рукав да уђу у комби. Идеја нам је и била да кроз својеврсан позоришни приказ изазовемо код људи емоцију и покренемо их на акцију - објашњава Марјана Бркић.

Читава визија света 2057. урађена је на основу научних предвиђања у сарадњи са климатолозима, на челу са проф. др Владимиром Ђурђевићем са Физичког факултета, Универзитета у Београду.

Након овог виртуелног одласка у будућност, посетиоци ће добити прилику да, на таблету, пошаљу поруку себи у 2057, како би они желели да свет тада изгледа и они у њему.

- Те поруке публике користићемо да развијемо неке даље идеје и нове радове - истиче Марјана Бркић.

Климатска капсула на Битефу

Концепт климатске капсуле прати и подржава спровођење Циљева одрживог развоја Уједињених нација, као глобалног, општеприхваћеног механизма на путу ка одрживој и бољој будућности. Капсула ће до 2025. године бити представљена у десет земаља Југоисточне Европе.

Њен изглед, садржај и програм биће у сталом развоју, преипситивању, адаптацији и надоградњи све до 2030. када ће се упоредити коначна достигнућа Циљева и вредост саме капсуле.