Foto: CPN/Promo
Foto: CPN/Promo

S obzirom na to da se Bitef festival, kroz različite umetničke programe, već godinama aktivno bavi temama zaštite i obnove životne sredine, tako će biti i u ovogodišnjem prologu, predstavi (Nije) kraj sveta u izvođenju pozorišta Šaubine iz Berlina, 23. septembra u 20 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Tandem britanskih autorki, Kris Buš (tekst) i Kejti Mičel (režija), donose nam priču o susretu Ute, vodećeg akademika za klimatske promene, i Ane, koja dolazi na razgovor za mesto u njenom istraživačkom timu. 

Kao uvertiru za ovu predstavu, Centar za promociju nauke (CPN) postaviće Klimatsku kapsulu na Trgu Nikole Pašića ispred MTS dvorane, 23. septembra od 16 do 20 časova.

Kapsula je, zapravo, kombi u koji mogu ući po dve osobe odjednom i, tokom četiri minuta, proći kroz intenzivno isksustvo pogleda u budućnost. 

- Jedna hiperrealistična kinetička skulptura predstavlja čoveka u kasnim sedamdesetim, koji leži na Lidu  2057. godine i priseća se 2022. Priča koliko se sve na našoj planeti u međuvremenu urušilo, kako prirode skoro da nema, zemlja je popucala, sve smrdi na hemiju, ne može da se kupa... i objašnjava nam kako je došlo do svega toga. Ceo narativ u pozadini prati video koji daje neke lepe primere iz prirode i vrlo negativne primere ljudske aktivnosti - kaže dr Marjana Brkić iz Sektora za međunarodnu saradnju CPN.

Foto: CPN/Promo
Foto: CPN/Promo

Klimatska kapsula imaće beogradsku premijeru u okviru Bitefa, a prvi put u Srbiji ona je predstavljena na novosadskom Štrandu u okviru manifestacije Novi Sad  evropska prestonica kulture (lokacija pripovedača menjaće se u odnosu na mesto gde kapsula gostuje).

- Posetioci u Novom Sadu su veoma emotivno reagovali. Neki su se naježili, neki plakali, neki su nam rekli da ovo treba da pustimo na televiziji da svi vide ili da treba da ljude vučemo za rukav da uđu u kombi. Ideja nam je i bila da kroz svojevrsan pozorišni prikaz izazovemo kod ljudi emociju i pokrenemo ih na akciju - objašnjava Marjana Brkić.

Čitava vizija sveta 2057. urađena je na osnovu naučnih predviđanja u saradnji sa klimatolozima, na čelu sa prof. dr Vladimirom Đurđevićem sa Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Nakon ovog virtuelnog odlaska u budućnost, posetioci će dobiti priliku da, na tabletu, pošalju poruku sebi u 2057, kako bi oni želeli da svet tada izgleda i oni u njemu.

- Te poruke publike koristićemo da razvijemo neke dalje ideje i nove radove - ističe Marjana Brkić.

Klimatska kapsula na Bitefu

Koncept klimatske kapsule prati i podržava sprovođenje Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, kao globalnog, opšteprihvaćenog mehanizma na putu ka održivoj i boljoj budućnosti. Kapsula će do 2025. godine biti predstavljena u deset zemalja Jugoistočne Evrope.

Njen izgled, sadržaj i program biće u stalom razvoju, preipsitivanju, adaptaciji i nadogradnji sve do 2030. kada će se uporediti konačna dostignuća Ciljeva i vredost same kapsule.