Gudački ansambl No borders orchestra na 53. Bitefu

Posle veoma uspešne turneje tokom leta 2018. gudački ansambl No borders orchestra, obogaćen udaraljkama i elektronikom, ovog leta ide na novu međunarodnu turneju po zapadnom Balkanu i Evropi, nazvanu B Matinée.

Ovaj projekat, čije ime sugeriše nove početke, objedinjuje savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu. Na programu su porudžbine NBO, nova dela pet najuzbudljivijih mladih kompozitora iz našeg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zimberija iz Prištine, Davora Branimira Vincea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda.

Ove nove, savremene, eksperimentalne kompozicije inspirirane su Berghainom, poznatim berlinskim klubom, njegovim transgresivnim tehno zvukom, kao i slobodom kao načinom života.

Turneja B Matinée 2019. takođe obeležava trideset godina od pada Berlinskog zida i slavi rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

Komunicirajući sa savremenim tehno zvukom, naši kompozitori kombinuju žanrove, prevazilazeći granice između različitih muzičkih stilova. Rezultat je novi i sveži zvuk koji nema granica i koji slavi nove puteve i mogućnosti.