Дигитално издање филозофског театра - Срећко Хорват и Оливер Фрљић

У оквиру дигиталног издања Филозофског театра, у четвртак, 09. априла од 20 часова на Јутјуб каналу Битеф театра, биће организован разговор који ће Срећко Хорват водити са Оливером Фрљићем. Хорват и Фрљић ће се тада први пут видети и разговарати након што их је раздвојила корона. Њих двојца су недавно при Бургтеатру у Бечу курирали програм позоришних представа, предавања и перформанса. Оливер је успео да се врати у Хрватску, а Срећко је остао заточен у Бечу. Разговараће о смислу позоришта и културе у доба корона вируса, о могућности деловања и стварању другачијег света након глобалне пандемије.

Пре две године њих двојца су учествовали у једном од најпосећенијих Филозофских театара који је одржан у Битеф театру у склопу 52. Битефа.

ОЛИВЕР ФРЉИЋ је рођен је 1976. у Босни и Херцеговини. Завршио је филозофију, религијску културу и режију у Хрватској, а данас ради као редитељ, аутор, глумац и теоретичар широм Европе. Представе су му донеле неколико награда и позива на међународне фестивале међу којима су Винер фествохен (представа „Мрзим истину!", 2010), као и Фестивал нове драме у Хајделбергу (комад „Black Box Shoe", који је режирао у позоришту Шаушпилхаус у Дизелдорфу). Од 2014. до 2016. био је на месту уметничког директора Хрватског народног казалишта у Ријеци. Са те позиције почетком 2016. подноси оставку из протеста према културној политици Хрватске. Оливер Фрљић учествује у пројекту Szenen-Wechsel („Промена сцене", програм фондације „Роберт Бош"), који се реализује при позоришту „HAU Hebbel am Ufer". У јуну 2017, Фрљић гостује у позоришту „Максим Горки" са представом „Клетва", базираној на делу Станислава Виспијанског. Премијера те представе у позоришту „Teatr Powszechny" изазвала је политички скандал и привукла пажњу међународне јавности. Године 2018, Фрљић први пут ради са ансамблом позоришта „Максим Горки". Са представом „Горки - Алтернатива за Немачку?" Фрљић следи логику политике у циљу преиспитивања позоришта и демократског система.

СРЕЋКО ХОРВАТ, филозоф пореклом из Хрватске, али без сталне адресе и пребивалишта. Објавио је више од десет књига преведених на више од 15 језика. Његове најновије објављене књиге су Poetry from the Future (Penguin, 2019), Subversion! (Zero Books, 2017); The Radicality of Love (Polity, 2015); Welcome to the Desert of Post-Socialism: Radical Politics after Yugoslavia (са Игором Штиксом, Verso, 2015); What Does Europe Want? (са Славојем Жижеком, Columbia University Press, 2014). Редовно објављује за часописе Гардијан, Дер Шпигел, Ал Џазира и др. Био је један од оснивача Subversive фестивала у Хрватској (од 2008. до 2013), а тренутно уређује и води Филозофски театар при ХНК Загреб (од 2014), и заједно са бившим министром финансија Грчке Јанисом Варуфакисом активан је у покрету „Демократија у Европи" (DiEM25).