Digitalno izdanje filozofskog teatra - Srećko Horvat i Oliver Frljić

U okviru digitalnog izdanja Filozofskog teatra, u četvrtak, 09. aprila od 20 časova na Jutjub kanalu Bitef teatra, biće organizovan razgovor koji će Srećko Horvat voditi sa Oliverom Frljićem. Horvat i Frljić će se tada prvi put videti i razgovarati nakon što ih je razdvojila korona. Njih dvojca su nedavno pri Burgteatru u Beču kurirali program pozorišnih predstava, predavanja i performansa. Oliver je uspeo da se vrati u Hrvatsku, a Srećko je ostao zatočen u Beču. Razgovaraće o smislu pozorišta i kulture u doba korona virusa, o mogućnosti delovanja i stvaranju drugačijeg sveta nakon globalne pandemije.

Pre dve godine njih dvojca su učestvovali u jednom od najposećenijih Filozofskih teatara koji je održan u Bitef teatru u sklopu 52. Bitefa.

OLIVER FRLjIĆ je rođen je 1976. u Bosni i Hercegovini. Završio je filozofiju, religijsku kulturu i režiju u Hrvatskoj, a danas radi kao reditelj, autor, glumac i teoretičar širom Evrope. Predstave su mu donele nekoliko nagrada i poziva na međunarodne festivale među kojima su Viner festvohen (predstava „Mrzim istinu!", 2010), kao i Festival nove drame u Hajdelbergu (komad „Black Box Shoe", koji je režirao u pozorištu Šaušpilhaus u Dizeldorfu). Od 2014. do 2016. bio je na mestu umetničkog direktora Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Sa te pozicije početkom 2016. podnosi ostavku iz protesta prema kulturnoj politici Hrvatske. Oliver Frljić učestvuje u projektu Szenen-Wechsel („Promena scene", program fondacije „Robert Boš"), koji se realizuje pri pozorištu „HAU Hebbel am Ufer". U junu 2017, Frljić gostuje u pozorištu „Maksim Gorki" sa predstavom „Kletva", baziranoj na delu Stanislava Vispijanskog. Premijera te predstave u pozorištu „Teatr Powszechny" izazvala je politički skandal i privukla pažnju međunarodne javnosti. Godine 2018, Frljić prvi put radi sa ansamblom pozorišta „Maksim Gorki". Sa predstavom „Gorki - Alternativa za Nemačku?" Frljić sledi logiku politike u cilju preispitivanja pozorišta i demokratskog sistema.

SREĆKO HORVAT, filozof poreklom iz Hrvatske, ali bez stalne adrese i prebivališta. Objavio je više od deset knjiga prevedenih na više od 15 jezika. Njegove najnovije objavljene knjige su Poetry from the Future (Penguin, 2019), Subversion! (Zero Books, 2017); The Radicality of Love (Polity, 2015); Welcome to the Desert of Post-Socialism: Radical Politics after Yugoslavia (sa Igorom Štiksom, Verso, 2015); What Does Europe Want? (sa Slavojem Žižekom, Columbia University Press, 2014). Redovno objavljuje za časopise Gardijan, Der Špigel, Al Džazira i dr. Bio je jedan od osnivača Subversive festivala u Hrvatskoj (od 2008. do 2013), a trenutno uređuje i vodi Filozofski teatar pri HNK Zagreb (od 2014), i zajedno sa bivšim ministrom finansija Grčke Janisom Varufakisom aktivan je u pokretu „Demokratija u Evropi" (DiEM25).