Future Fortune, ауторка: Драгана Булут / Фото: Марта Попивода
Future Fortune, ауторка: Драгана Булут / Фото: Марта Попивода

Двоструко, 54. и 55. издање Битефа, одржава се у Београду од 13. до 25. септембра, уз учешће 12 представа из 9 земаља у главном програму. Под слоганом На ивици будућности, тематски фокус фестивала је на појму постхуманизма, у контексту визије света који би у будућности могао да буде мање антропоцентричан, између осталог, захваљујући и еколошким катастрофама за које смо сами одговорни. У првим данима фестивала, београдској публици су се својим остварењима представили Ерсан Монтаг, Себастијан Хорват, Филип Кен, Аманда Пиња и Милош Лолић. У другој половини фестивала, на програму ће бити представе које су у вези са естетским (формалним) фокусом фестивала, а који истражује дехуманизацију извођача на сцени у различитим облицима, од кореографских поступака, до употребе робота и дронова на сцени, закључно са одсуством извођача са сцене.

Наша уметница Драгана Булут ће гостовати са представом Future Fortune у копродукцији ауторке са берлинским позориштем ХАУ, која се, уз учешће хуманоидног робота као једног од „извођача” представе, бави перспективама контролисања и пројектовања наше будућности. Future Fortune ће имати чак четири извођења, 21. и 22. септембра са почетком у 18 и 21 час у Битеф театру.

Опчинио сам те, аутор: Ехсан Хемат / Фото: Victor Malyshev
Опчинио сам те, аутор: Ехсан Хемат / Фото: Victor Malyshev

Такође 21. и 22. септембра, са почетком у 21 час, у Атељеу 212 ће бити изведена кореографија иранског уметника Ехсана Хемата Опчинио сам те. У садејству с надзором који над плесачима врши њихов четврти „партнер", реално присутни и активни дрон, оваква кореографија артикулише један од главних проблема савременог света, оног који се све више одваја од хуманистичких идеала и окреће ауторитарности: технолошку и медијску контролу и манипулацију.

До краја фестивала очекује нас:

Са великим нестрпљењем се ишчекује и гостовање најновијег пројекта чувене трупе Римини протокол под називом Конференција одсутних, чија су извођења на програму 23. септембра од 20, као и 24. септембра од 15 и 20 часова.  У овој представи, извођачи су публика која је позвана да учествује и замени стручњаке на међународној конференцији који нису физички присутни. Реч је о једној од оних пројеката који нуде маштовите одговоре везане за међународна гостовања са једне стране и размишљања у смеру смањења емисије угљен-диоксида са друге. До краја Битефа, публика ће моћи да погледа и ауторске пројекте тандема Никола Завишић и Маја Пелевић Као да крај није ни сасвим близу, Zoom представу Боба Јелчића Вишњик у Вишњику, као и представу-инсталацију Франка Вигруа Флеш.

Клуб пријатеља

„Мислим да је јако битно да компаније активно учествују и покрећу пројекте који се баве актуелним друштвеним темама. Сматрам да само удруженим деловањем можемо да направимо крупне промене у позитивном смеру.”

Са Сузаном Берић, директорком Сектора за бренд стратегију и маркетинг комуникације у компанији Телеком Србија разговарали смо о важности сарадње културног сектора и компанија, као и о горућим питањима очувања животне средине које су у фокусу овогодишњег издања Битефа. Цео интервју прочитајте ОВДЕ.

ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА

Продаја улазница може се обавити путем сајта www.битеф.рс. Онлајн куповином остварујете попуст од 10%.

Уколико нисте у могућности да обавите онлајн куповину, улазнице можете купити на благајни Битефа у Комбанк дворани, на првом спрату (адреса: Трг Николе Пашића). Контакт: благајна@битеф.рс, +381698992400

Радно време благајне:
од 13. до 25. септембра: свим данима 11ч ‒ 15ч и сат времена пред почетак представе на месту извођења.

Начин плаћања на благајни:
Плаћање у готовини.
Плаћање преко рачуна (профактуром која се издаје на захтев корисника).

Ковид-19 непредвидиве околности и право на измене

Програм Битефа се реализује уз поштовање свих мера заштите од коронавируса. Број улазница који је пуштен у продају је у складу са актуелном епидемијском ситуацијом и важећим мерама заштите. У случају неповољне ситуације и промене мера, Битеф задржава право измене програма и услова одређених приликом куповине улазница. Може доћи до измена у нумерацији купљених улазница или поништавања улазница уз повраћај новца.

Све евентуалне промене ће бити објављене на сајту и друштвеним мрежама фестивала. Апелујемо на висок ниво индивидуалне одговорности и солидарности сваког појединца и рачунамо на ваше разумевање и стрпљење, како бисмо сви били безбедни и сигурни.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године су са нама Гете Институт, Француски институт у Србији уз подршку Театроскопа - регионалног програма за извођачке уметности Француског института у Паризу и Француског министарства за културу. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Erste Bank а.д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивал Coca-Cola Hellenic Srbija.