фото: Јаков Симовић
фото: Јаков Симовић

Битеф-Пролог ће се, уз строгу примену хигијенско-епидемиолошких мера, мерење температуре, обавезно ношење маски и поштовање физичке дистанце између посетилаца, реализовати у Битеф театру и на отвореној сцени на Скверу Мире Траиловић на којој ће бити одржано свечано отварање, као и дебатни програм и емитовање представа главног програма. Разноврсни програм ће садржати позоришне представе, стручне и научне трибине и разговоре, као и сусрете са позоришним уметницима и одвијаће се под слоганом На ивици будућности.  Највећу пажњу, сасвим оправдано, привлаче гостовања представе  Долина Језе у режији Штефана Kегија и копродукцији трупе Римини протокол и Kамершпилеа из Минхена, као и позоришног експеримента визуелног уметника из Женеве Симона Сена Бити Аријела Ф у продукцији чувеног Театра Види из Лозане.

Директор Битефа Милош Латиновић је на конференцији за новинаре истакао значај Битеф-Пролога за позоришни живот јер је он модел којим је Битеф тим желео да покаже како је континуитет могућ и у условима пандемије.
Иван Меденица, уметнички директор, говорио је о међународној подршци Битефу и констатовао како су највећи савезници фестивала увек били представници водећих европских позоришних култура.  Представљајући пратећи програм Пролога, Меденица је рекао да он и ове године даје шири уметнички и друштвени контекст тренутку у коме се фестивал реализује и преиспитује актуелне културне политике у условима пандемије.
Његова екселенција, шеф ЕУ Делегације у Србији Сем Фабрици се захвалио Битеф тиму на упорности и истрајности да и ове године организују Битеф, као и да пред позориште и друштво увек постављају нове изазове. По његовим речима, то је и главни разлог због кога ЕУ Делегација у Србији већ трећи пут заредом подржава фестивал.
Директор Гете института у Београду Франк Бауман је изразио задовољство због тога што ће публика Битефа и 2020. године моћи да ужива у врхунском позоришту и што је Гете Институт, кроз подршку доласку представе Долина Језе, пружио свој допринос одржавању Битеф-Пролога.
Kатрин Фодри, културни аташе Амбасаде Француске у Београду, истакла је значај Битефа у међународном контексту и рекла како су финансирање културе и модели њеног функционисања у време пандемије две  важне теме о којима ће се разговарати на овогодишњем Битефу.

 

Представљен бесплатан пратећи програм на отвореној сцени на Скверу Мире Траиловић и уживо путем Јутјуб канала Битеф Фестивал

У оквиру пратећег програма, одржаће се међународна трибина о системској подршци театру у доба пандемије под називом На ивици нове позоришне сезоне. Трибину ће водити Јелена Kнежевић и Александар Бркић, а у разговору са стручњацима из области културне политике и менаџмента у култури из земље и иностранства. Планирано је и још једно издање Филозофског театра, програма везаног за Битеф фестивал и театар у оквиру кога ће Маја Пелевић водити разговор са теоретичарком и активисткињом Светланом Слапшак. Богат дебатни и трибински програм Битеф-Пролога биће заокружен и предавањем Ерике Фишер-Лихте, једне од водећих светских театролошкиња и професорке театрологије на берлинском Универзитету Фраје. Разговор са Фишер-Лихте на тему зашто не постоји дигитално већ само живо позориште, водиће уметнички директор Битефа Иван Меденица.
Битеф-Пролог биће свечано отворен перформансом савременог циркуса „0“ (Нула), у продукцији Циркусфере на отвореној сцени на Скверу Мире Траиловић у суботу 12. септембра у 19 часова.
У циљу демократизације Битеф ће на поменутој отвореној сцени организовати трибине, сусрете са ауторима и емитовање представа главног програма на великом екрану. Улаз је слободан, а у случају кише програм ће бити оџан у Битеф клубу. Осим тога и ове године наставља се традиција сарадње са медијским покровитељем фестивала РТС-ом те ће у премијерном термину извођења представе Долина језе, у суботу 12. септембра од 20 часова гледаоци широм Србије моћи да погледају снимак представе и на РТС 2.

 

Обезбедите своје улазнице за Битеф и уживајте у „живом позоришту“ са попустима од 10 и 20% на онлајн куповину

Због безбедносно здравствених мера смањен је капацитет сале, али како је позориште живо искуство, Битеф тим се потрудио да публици обезбеди додатна извођења, па ће тако бити  организована четири извођења представе Долина језе и  три извођења представе Бити Аријела Ф. Улазница за представе Битеф-Пролога још увек има. Могу се набавити помоћу сајта https://festival.bitef.rs/, или резервисати путем мејла [email protected] или на број телефона +381 69 899 24 00. Цена појединачне улазнице за сваку од две представе је 2000 динара, док су за онлајн резервације одређени попусти од 10 до 20 посто.  Улаз на све догађаје пратећег програма је бесплатан.

 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Kабинет председника Владе Републике Србије, као и Европска делегација у Србији, Амбасада СР Немачке у Београду, Гете Институт, Амбасада Швајцарске у Београду, Француски институт у Београду и Фонд за отворено друштво.  Пријатељ и спонзор Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери  фестивала су Ерсте Банк а. д. Нови Сад, дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija и МТС, Alma Quattro, Општа болница Bel Medic, Halo Creative Team, Мезесторан „Двориште“, клуб „Заокрет“, Домаће кифлице и Muffinstore.