фото: Горан Срданов
фото: Горан Срданов

Ово је јединствена прилика да се окупи позоришна породица, да се међу собом упознају они који су окупљени око исте мисије, а то је да Београд сваког септембра буде престоница светског позоришта и уметности упркос свему. У топлој атмосфери култног ресторана „Руски цар“, Битеф тим и његови пријатељи и партнери осврнули су се на заједнички успех Битеф-Пролога и припремали планове за 54. и 55. Битеф у септембру 2021.

У међуратном периоду овај ресторан је важио за отмени београдски локал у коме су се окупљали представници грађанског друштва и интелектуална елита, међу којима су били знаменити писци, уметници, глумци, композитори, војни и политички лидери. Данас је „Руски цар“ отворио врата за све оне који желе да осете прави дух Београда, а он подразумева и Битеф, који већ пола века превазилази све политичке и културне баријере и успешно иде у корак са бурном еволуцијом позоришне уметности.

Званице је поздравио директор Битефа Милош Латиновић, захваливши им се што су се одазвали позиву да буду део Битеф породице и што су подржали Битеф у овим неизвесним временима. Милош Латиновић, диреkтор и Иван Меденица уметнички диреkтор Битефа, уручили су плакете пријатељима и партнерима фестивала.

Међу присутним званицама били су Радиша Kричак и Ванда Kучера, И&Ф Група, Александра Kосановић Стрижак и Тамара Јовановић, Ерсте банк, Борис Јанацковић и Снежана Исајловић, МТС, Милан Kнежевић и Јасмина Абраванел, Bel Medic, Александра Берић, Делегација Европске уније у Србији.

Додели плакета присуствовали су и представници многобројних медија: РТС-а, Политике, Танјуга, Блица, Радио Београда, портала за културу Seecult и 24sedam.rs, ТВ Kоперникуса, ТВ Kурира, међу којима су били и Марија Миљевић, Соња Тодоровић, Борка Голубовић Требјешанин, Мирјана Никић, Тања Њежић, Зорица Димитријевић, Мона Цукић, Срђан Јокановић, Виолета Димитрић Алексић и Данијела Пантић.

Плакету је примила и присутнима се обратила Јелена Свјетличић, директорка ресторана „Руски цар“, изразивши задовољство да се овај догађај одвија баш у њиховом ресторану у друштву помно одабраних званица освешћених о важности културе и позоришне уметности, као неопходне хране за наше друштво.

Након доделе плакета званице су наставиле дружење уз коктел који је припремио „Руски цар“, те је у неформалној атмосфери настављено сумирање утисака и прављење планова за 54. и 55. Битеф који ће бити одржан у септембру 2021. године. Фотографије са догађаја се могу прегледати у овој галерији.

Уколико сте пропустили овогодишњи Битеф или његов део, можете погледати све представе и програме на Јутјуб каналу Битеф Фестивал, док ћете на сајту у оквиру Блога и Мултимедије наћи текстове, фотографије и видео материјале са свих догађаја.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Kабинет председника Владе Републике Србије, као и Европска делегација у Србији, Амбасада СР Немачке у Београду, Гете Институт, Амбасада Швајцарске у Београду, Француски институт у Београду и Фонд за отворено друштво.  Пријатељ и спонзор Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери  фестивала су Ерсте Банк а. д. Нови Сад, дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija и МТС, Alma Quattro, Општа болница Bel Medic, Halo Creative Team, Мезесторан „Двориште“, клуб „Заокрет“, Домаће кифлице, Muffinstore, Marriot - Courtyard Belgrade City Centre и ресторан „Руски цар“.

Хвала свима који су били део Битеф-Пролога, видимо се на обједињеном 54. и 55. Битефу у септембру 2021!