Александра Косановић Стрижак / Фото: Ерсте Банка
Александра Косановић Стрижак / Фото: Ерсте Банка

Једна од тема која је у фокусу овогодишњег Битеф фестивала је горући проблем данашњице - климатске промене и уништење екосистема. Бројни светски научници и научне студије упозоравају нас да климатска катастрофа није близу, већ да је живимо. Шта је оно што ми као појединци можемо да учинимо да помогнемо очувању животне средине? На који начин ви као компанија подижете свест у друштву о овом проблему?

Волим да цитирам Дејвида Атенбороа: „Време истиче. Климатске промене би могле да доведу до колапса цивилизације и изумирања 'великог дела природног света'.“

Животна средина је изузетно важна сфера нашег друштва која нажалост, не може да говори за себе. Управо због тога је важно да сви схватимо да, ако не предузмемо нешто - не пише нам се добро. Рачуница је проста -  једнога дана природа ће да одсвира крај. Без прилике за реванш. Сви заједно одговорни смо што можда неким новим, управо рођеним клинцима, остављамо све топлији свет, екстремне временске (не)прилике, повећање нивоа мора, уништену флору и фауну, нове болести, да не набрајам више. Банке генерално не припадају групи великих загађивача, но то нас не ослобађа одговорности према заједници, клијентима, партнерима и запосленима. Ми се овом темом бавимо на стратешком нивоу, континуирано. Одавно смо дефинисали три приоритетне области деловања Банке: одговорно управљање ресурсима, одговорно финансирање и подизање свести запослених о заштити животне средине. Да не улазим сада у детаљније објашњавање сваког приоритета, навешћу само неке од поступака/активности које предузимамо трудећи се да смањимо негативне утицаје где год је то могуће, и да иновативним решењима доприносимо унапређењу животне средине и одрживости. Опремамо филијале и управне зграде еколошким намештајем, штампамо на рециклираном папиру, користимо штедљиве сијалице, рециклирамо и  хартију, пластику, стакло и електронску ИТ опрему. Такође, ништа не бацамо у старо гвожђе, већ се трудимо да вишак намештаја, канцеларијске и ИТ опреме донирамо, док од рециклиране ПВЦ фолије са билборда правимо лаптоп торбе, новчанике и други промотивни материјал који сами користимо или поклањамо клијентима или партнерима. И да не заборавим, од прошле године учешће зелене енергије у укупној количини потрошене енергије Банке износи 70%, а верујем да ће ове године бити још веће. Препознајући климатске промене као један од највећих глобалних изазова данашњег друштва, посвећени смо финансирању различитих пројеката за унапређење енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Финансирање се заснива на студијама о утицају пројеката на животну средину у заједници у којој се гради, одобрењу локалних власти, усклађености са свим локалним законима и прописима, као и на поштовању специфичних стандарда за финансирање у овој области.

Колико је битно да велике компаније подржавају и учествују у пројектима које се баве актуелним друштвеним темама? Да ли мислите да само заједничким деловањем и прожимањем привредног и културног сектора можемо да избегнемо ту „ивицу“ будућности?

Пут до одрживе будућности је дугачак, па је међусекторска сарадња неопходна. Уколико желимо да живимо и радимо у здравом друштву које се континуирано и одрживо развија на начин да се унапређује квалитет живота свих његових чланова, о свим својим одлукама и поступцима увек морамо да размишљамо шире. За нас у Ерсте Банци, друштвена одговорност представља дугорочно стратешко опредељење, и односи се на наш свеукупни распон и утицај јер одлуке које доносимо и потези које повлачимо не утичу само на нас већ и на читаво друштво. Ту пре свега мислимо на производе и услуге које нудимо, начин на који запошљавамо и утичемо на поштовање људских и радних права, колико улажемо у локалну заједницу, како доприносимо очувању животне средине. Управо свесни смо своје одговорности према запосленима, клијентима, партнерима и другим заинтересованим странама, зато их пажљиво слушамо, консултујемо и укључујемо у процес доношења одлука. Тема којом се Битеф бави је горућа, те свака иницијатива, активност представљају помак у добром правцу јер све почиње личним залагањем и мобилизацијом свих оних који на овај или онај начин могу да допринесу освешћивању проблема. Јасно је да само заједно можемо много више.

Битеф је на друштвеним мрежама покренуо акцију #почниодсебе, у којој чланови тима представљају своје мале навике које помажу очувању животне средине. Да ли и ви и ваши запослени имате сличне акције?

Годинама уназад информишемо и едукујемо колегинице и колеге на тему важности штедње енергије, значаја рециклаже, битности очувања природе и околине у којој живимо и радимо. Пластичне кесе, ПВЦ боце су одавно протеране, на сваком спрату управних зграда поставили смо рециклажне сетове, у гаражама поставили чешљеве за бицикле јер смо bike-friendly банка, запослене мотивишемо да долазе пешке кад год је то могуће, подржавамо и car-pool (више колега који станују у истом крају превозе се једним аутомобилом), смањили смо путовања авионом заменивши их онлајн конференцијама и састанцима, набављамо еко-поклоне за јубилеје и празнике, а оно чему се највише радујемо и у чему уживамо су волонтерске акције. У последњих 10 година наши запослени су очистили многа излетишта, резервате природе и паркове по целој Србији и то су нам увек биле најмасовније акције у којима учествују сви - од председника банке, чланова Извршног одбора па до деце запослених. Тренутна здравствена ситуација нас је мало успорила у овим активностима, но ево иде 2022, рукаве смо већ заврнули.

Битеф фестивал је поносан на дугогодишњу сарадњу са Ерсте Банком. Ова сарадња резултирала је бројним успешним акцијама и верујемо да смо нашим заједничким иступањем у јавности, створили слику пожељног модела сарадње између великих компанија и културних манифестација. Шта ова сарадња представља за вас? 

Ми смо још поноснији. Волели смо Битеф из Мириног времена, затим Јовановог, а ево сада дођосте ви, неки нови клинци који сте га направили још ангажованијим, још актуелнијим, још битнијим, фестивалом који указује, размрдава, прекорева, освешћује и дотиче - нову, дигиталну генерацију. Поносни смо на то. Нисте се зауставили, а могли сте. Битеф има толико дугу укорењену традицију да сте мирне душе могли на ловорикама прошлих времена још дуго да га таквим одржавате. Публика би долазила. Овако, ви сте урадили неспојиво - својим специфичним моделом, јасним ставом и новим гласом спојили сте стару и нову публику  у заједнички именитељ - публику Битефа. Зато смо ту са вама. Јер делимо исте вредности. И гледамо у исту будућност. Одрживу.