Трагови, аутор: Вим Вандекејбус / Фото: Danny Willems
Трагови, аутор: Вим Вандекејбус / Фото: Danny Willems

Двоструко, 54. и 55. издање Битефа, биће свечано отворено 15. септембра у 20 часова у Југословенском драмском позоришту, извођењем представе чувеног белгијског кореографа Вима Вандекејбуса и његове компаније Ултима Вез - Трагови.  Пре тога, фестивал ће званично прогласити отвореним велика глумица и еколошка активисткиња Светлана Цеца Бојковић. Овом приликом, званицама ће се обратити Њ.Е. Емануеле Жиофре, Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији која је подржала реализацију овогодишњег фестивала.

У току тринаест дана Битефа, публика ће у оквиру главног програма моћи да погледа дванаест представа из Француске, Белгије, Немачке, Хрватске, Србије, Ирана, Мексика, Аустрије и Чилеа. Међу ауторима представа су неки од најзначајнијих регионалних и светских кореографа, редитеља и трупа попут Филипа Кена, Себастијана Хорвата, Милоша Лолића, Ерсана Монтага и других. У оквиру пролога фестивала, 13. и 14. септембра, публика Битефа је већ имала прилике да види две представе Београдског драмског позоришта у режији аутора који су ширу међународну промоцију доживели управо на Битефу, Living Room водећег немачког редитеља млађе генерације Ерсана Монтага и Цемент Београд, ауторског тандема Себастијан Хорват и Милан Марковић Рамшак, награђеног Гранд Приx-ом „Мира Траиловић“ за представу Али: Страх једе душу на 53. Битефу 2019. године.

Битеф пролог / Фото: Срђан Пајић
Битеф пролог / Фото: Срђан Пајић

Рад компаније Ултима Вез, чија ће представа бити изведена на отварању је добро познат београдској публици. Сам Вандекејбус је више пута гостовао на Битефу. Његове кореографије 7 за тајну која ће остати тајна и Увек исте лажи су са великим успехом извођене у главном програму фестивала током деведесетих година прошлог века и добијале Гранд Приx „Мира Траиловић“.  Представа Трагови је његов најновији пројекат, уско повезан са једном од доминантних тематских линија Битефа која се фокусира на еколошке теме, као и на последице природних катастрофа за које смо сами одговорни.  То је енергична, духовита  и узбудљива кореографија са елементима говорног театра и изоштреним драматуршким луком, која почиње сценом нарушавања природне равнотеже а завршава се комичном, али претећом сценом „освете природе“. 

СУТРА НА БИТЕФУ

Представа Плућа словеначког редитеља Жиге Дивјака, планирана за 16. септембар је отказана услед ситуације изазване пандемијом коронавируса. Ипак, тог дана ће сви заинтересовани моћи да погледају репризно извођење представе Трагови, такође у Југословенском драмском позоришту. Истог дана у Силосима Београд, са почетком у 20 часова, биће отворено 9. издање фестивала савременог циркуса Циркобалкана, представом Кретање аутора и извођача Рона Берија и Итамара Глукмана. Пре тога, у 18 часова на отвореној сцени на Скверу Мире Траиловић, у оквиру Филозофског театра, Срећко Хорват ће водити разговор са прослављеним редитељем Желимиром Жилником. 

КЛУБ ПРИЈАТЕЉА

„Волели смо Битеф из Мириног времена, затим Јовановог, а ево сада дођосте ви, неки нови клинци који сте га направили још ангажованијим, још актуелнијим, још битнијим, фестивалом који указује, размрдава, прекорева, освешћује и дотиче - нову, дигиталну генерацију'.“

Разговарали смо са Александром Косановић Стрижак, директорком Сектора маркетинга и комуникација Ерсте Банке о вишегодишњој сарадњи са Битеф фестивалом, као и темама којима се Битеф ове године бави. Цео интервју прочитајте ОВДЕ.

ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА

Продаја улазница може се обавити путем сајта www.битеф.рс. Онлајн куповином остварујете попуст од 10%.

Уколико нисте у могућности да обавите онлајн куповину, улазнице можете купити на благајни Битефа у Комбанк дворани, на првом спрату (адреса: Трг Николе Пашића). Контакт: благајна@битеф.рс, +381698992400

Радно време благајне:
од 13. до 25. септембра: свим данима 11ч ‒ 15ч и сат времена пред почетак представе на месту извођења.

Начин плаћања на благајни:
Плаћање у готовини.
Плаћање преко рачуна (профактуром која се издаје на захтев корисника).

Ковид-19 непредвидиве околности и право на измене

Програм Битефа се реализује уз поштовање свих мера заштите од коронавируса. Број улазница који је пуштен у продају је у складу са актуелном епидемијском ситуацијом и важећим мерама заштите. У случају неповољне ситуације и промене мера, Битеф задржава право измене програма и услова одређених приликом куповине улазница. Може доћи до измена у нумерацији купљених улазница или поништавања улазница уз повраћај новца.

Све евентуалне промене ће бити објављене на сајту и друштвеним мрежама фестивала. Апелујемо на висок ниво индивидуалне одговорности и солидарности сваког појединца и рачунамо на ваше разумевање и стрпљење, како бисмо сви били безбедни и сигурни.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године су са нама Гете Институт, Француски институт у Србији уз подршку Театроскопа - регионалног програма за извођачке уметности Француског института у Паризу и Француског министарства за културу. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала и ове године су Мтс, Erste Bank а.д. Нови Сад и дугогодишњи пријатељ фестивал Coca-Cola Hellenic Srbija.