Fotografija: Marija Iva Gocić
Fotografija: Marija Iva Gocić

Bitef i svet oko nas

U četvrtak, 12.09. u Prvoj beogradskoj gimnaziji biće održana prva tribina Bitefovog edukativnog programa - Bitefov otvoreni čas.

U razgovoru će učestvovati Iris Janković, profesorka filozofije Prve beogradske gimnazije, Ivan Medenica - umetnički direktor BITEF-a i profesor Fakulteta dramskih umetnosti, Filip Vujošević - dramaturg Bitefa, Irena Ristić - profesorka FDU, psihološkinja i rediteljka i Slaven Došlo - glumac.

U okviru tribine govornici će kroz razgovor obrađivati društvene teme i fenomene posebno važne za mlađe generacije, kao što su vršnjačko nasilje i društvene mreže; seksualna različitost, zaštita i nasilje; migranti; predsrasude vezane za partnerske odnose, a sve to iz ugla predstava koje će gostovati na 53. Bitefu, poput Istorija nasilja, Mladež bez Boga, O mesu i betonu i drugih.

Cilj ove tribine je da učenike informiše i podstakne na razmišljanje i dijalog o aktuelnim društvenim problemima kroz umetnost i pozorište, i pored toga ih upozna sa programom ovogodišnjeg festivala, gde će imati priliku da pogledaju pomenute predstave.

Ovaj razgovor namenjen je prvenstveno srednjoškolcima završnih godina, a svi zainteresovani za temu tribinu uživo mogu pratiti preko Facebook stranice Bitefa od 18:30 - 20 časova.

Istorija Bitefa kao uvod u Istoriju svetskog pozorišta i drame

U ponedeljak, 16.09. od 11 časova na Fakultetu dramskih umetnosti u bioskopskoj sali umesto redovnog uvodnog časa profesora Ivana Medenice na prvoj godini, biće održana tribina na koju će biti pozvani studenti drugih smerova, godina i fakulteta.

Ceo uvod u plan i program predmeta Istorija svetskog pozorišta i drame, koji na osnovnim studijama FDU slušaju studenti skoro svih studijskih grupa, prof. Medenica će ovog puta izvesti referišući se na istoriju Bitefa. Jedna od glavnih linija festivalskog programa uvek je bila i scenska reinterpretacija klasičnih drama, upravo onih koje se i izučavaju na ovom predmetu.

Profesor će iskoristiti ovaj termin da ukratko predstavi i studijske master i doktorske programe iz oblasti teorije na FDU, pa pozivamo i zainteresovane studente završnih godina FDU i drugih fakulteta da dođu i dobiju korisne informacije na ovu temu.