Фото: Битеф / Промо
Фото: Битеф / Промо

У складу са слоганом овогодишњег Битефа, „Ми - јунаци рада свог”, на поставци је могуће видети бројне производе настале у некада моћној компанији која је, на свом врхунцу, запошљавала 28.000 радника у око 50 фабрика широм СФРЈ и имала годишњи бруто производ од око 700 милиона долара.

Компанија је основана 1948. прво под именом „Заводи РР", за производњу радио-опреме и рендгенских апарата, а 1950. предата је на управљање радницима и променила име у „Електронска индустрија” (Еи) Ниш. Иако је била чувена по производњи рендгена, електронских цеви, радио и ТВ-апарата, Еи Ниш је имала велики асортиман производа широке потрошње за домаће потребе, војску и извоз: звучнике, појачала, системе за озвучење, рачунаре, електрична бројила, машине за прање веша и судова, пегле, телефоне, железничку сигнализацију, семафоре, штампана електронска кола, индустријску електронику, ауто-електронику, медицинске уређаје, клима уређаје, картонску амбалажу, пластичну галантерију, отпорнике, кондензаторе, механичке делове уређаја...

Од 1991. почео је суноврат у виду опадања производње, све већих губитака и смањења броја радника. У међувремену су делови Еи приватизовани а делови отишли у стечај.

Део поставке; Фото: НТП / Промо
Део поставке; Фото: НТП / Промо

Музеј индустријске и технолошке баштине формиран је заједно са Историјским архивом града Ниша и Удружењем за неговање индустријске баштине и промоцију напредних технологија (ПРОМО ИБиНТ), који чине „ентузијасти некада запослени у Еи, профестори Електротехничког факултета и остали који не дозвољавају да сећање на Еи ишчезне”, каже Станислава Симић, из сектора за ПР и макетинг при Научно-технлошком парку (НТП) где се Музеј налази.

Музеј има преко 800 експоната, а они најзначајнији део су прве поставке назване „Заводи РР - ЕИ - Корени напредних технологија“. Изложба је, кажу из НТП, јединствена у нашој земљи, баш као и сам Музеј.

- Ниш је био надалеко познат по Електронској индустрији и одлучили смо да одамо почаст њеној историји и традицији. Имамо преко 800 експоната, од средине педесетих до краја 20. века, али физички је било немогуће све их изложити. Већина их је у депоу у НТП, укључујући и мини библиотеку везану за технолошко наслеђе из тих времена - објашњава наша домаћица Станислава.

Најстарији изложени експонат је рендгенска цев, а поставку употпуњују бројни производи из асортимана широке потрошње: телевизори, радио-апарати, рачунари... Једна од „звезда” поставке је први произведени телевизор из 1958. 

Фото: НТП / Промо
Фото: НТП / Промо

Део експоната је функционалан и на њима посетиоци могу да виде и доживе видео и звучне ефекте периода у коме су уређаји настали, па смо тако у црно-белој техници могли да гледамо уживо информативни програм РТС или да испробамо први рачунар направљен у Еи са лиценцом Honeywell с почетка осамдесетих година прошлог века.

Музеј нуди и ВР туру кроз комплекс Еи са аутентичним фотографијама које у реалном окружењу показују како је овај гигант некада изгледао.

- Музеј је ту да старији евоцирају успомене, а млађи упознају своју историју. То је наш израз захвалности нишкој технолошкој традицији, али, прошлост остаје у приземљу, а будућност иде горе, на први и други спрат - поручује Станислава Симић, док нас води кроз задивљујући комплекс НТП.

Фото: НТП / Промо
Фото: НТП / Промо

Научно-технолошки парк је отворен 2020. у студентском кампусу где су технолошки факутети, студентски центар и четири технолошке школе и простире се на 14.000 квадратних метара. Први спрат намењен је старт-ап компанијама, а други и трећи технолошко-развојним. Више од 50 компанија чланови су НТП-а који броје око 600 запослених. Укључујући и виртуално чланство, НТП има близу 4000 чланова и са поносом истичу да су за две године постојања постигли резултате које је, примера ради, НТП у Београду постигао за пет.

Поменимо само неке изуме који су рођени у НТП Ниш: апликације за преузимање књига из библиотеке, паметне кошнице, вештачка интелигенција која имитира боју људског гласа (и мења медицинске сестре), паметне кошнице, бројне видео-игре, систем за верификацију чипова, праћење људи и љубимаца, робот-пастир и аграрни робот...

Међу оснивачима компанија је око 30 одсто жена, док је међу запосленима приближно једнак број жена и мушкараца.

Фото: Битеф
Фото: Битеф

У склопу овог дводневог излета, обишли смо и село Сићево, где смо наишли на још једну реликвију из доба „Јунака рада свог” - оронулу Земљорадничку виноградарску задругу основану 1905. и задружни дом из 1949. Данас напуштени и запуштени, стоје као споменик временима заједничких радних акција и непревазиђеног полета.

Другарска се песма ори / песма која слави рад / срце громко нек нам збори / да нам живи, живи рад...

Овом приликом Битеф се захваљује Туристичкој организацији Ниш на топлом гостопримству.