Отварање 51. Битефа / Олимп: У славу култа трагедије / Фото: Јелена Јанковић
Отварање 51. Битефа / Олимп: У славу култа трагедије / Фото: Јелена Јанковић

Једна од земаља која је традиционално присутна на Битефу је и Белгија. Само у протеклих неколико издања фестивала, продукције из ове земље су биле међу најзапаженијима, како по оцени публике и стручне јавности, тако и по интересовању медија. Главни догађај 51. Битефа 2017. године, свакако је била представа Олимп: У славу култа трагедије у режији Јана Фабра која је освојила и Grand prix фестивала, као и награду Политике. Прошле године, фестивал је затворио Реквијем за Л.  Алана Платела. Ова представа је добила овације публике у Сава центру и освојила специјалну награду. 


Из ових разлога, али пре свега због тога што ће белгијско позориште и ове године бити заступљено на Битефу, централна међународна промоција 53. издања фестивала ће бити одржана 11. јуна у Бриселу, у Фламанском културном институту. Уметнички директор Битефа, Иван Меденица ће, у оквиру промоције, представити главну естетску и тематску линију 53. Битефа, на основу које је састављена целокупна селекција овогодишњег фестивала. Он ће објавити и које две белгијске представе ће учествовати у главном програму Битефа и детаљно објаснити њихове позиције и функције на почетку и крају фестивала. Ради се о продукцијама водећих европских уметника, редитеља Мила Рауа и кореографа белгијске плесне компаније Ултима Вез Сепа Бајенса, који ће се и обратити присутнима. 


На промоцији се очекује и присуство представника европских позоришних мрежа, ИЕТМ и Европске асоцијације фестивала ЕФА, па ће овај догађај бити још једна прилика за даљи развој и учвршћивање међународне сарадње Битефа.