Fotografija: Lu Henri
Fotografija: Lu Henri

Bitef je oduvek bio prepoznatljiv po izvođenju predstava u salama institucionalnih gradskih lokacija, ali i izmeštanju produkcija u alternativne prostore koji nisu prvobitno ili primarno predviđeni za pozorišne događaje. Ovoga puta, idemo korak dalje! Cela druga polovina festivala biće smeštena u nekoliko hala Luke Beograd, koja će u periodu od 22. do 26. septembra biti centralno mesto na kome će se izvoditi predstave glavnog, ali i pratećih programa festivala (deo programa Polifonije). Ovakav potez proizilazi iz samog umetničkog i tematskog fokusa festivala koji se bavi analizom propadanja savremenog društva i pokušajem definisanja alternativa stanja u kome se nalazimo, oslanjajući se u formalnom smislu na pozorišne forme koje brišu jasnu granicu između publike i izvođača i pokušavaju da uspostave nove odnose, kako u okviru same forme pozorišnog čina, tako i u društvu uopšte. Nastavljajući tradiciju alternativnih prostora, mi ovoga puta, praktično, pravimo alternativni grad.  U nastojanju da način rada prilagodimo konceptu festivala, stvaramo jedinstven prostor koji publiku navodi da promišlja umetnost u prostorima koji nisu za to namenjeni. Izlazeći iz pozorišta, zovemo ljude da nam se pridruže u nastojanju da napravimo neophodan korak u stvaranju novih društvenih okolnosti.

Tako će publika Bitefa, u Luci Beograd moći da pogleda čak pet predstava glavnog programa: Nemoralne priče - 1. deo: Kuća majka, kompanije Non nova (Nant, Francuska) čije autorstvo potpisuju Fia Menar i Žan-Lik Božol, O mesu i betonu koreografkinje Lusijane Lare u produkciji kompanije Anti Status Kvo (Brazilija, Brazil), Ali: Strah jede dušu Sebastijana Horvata u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana (Slovenija), cirkusku predstavu Retke Ptice grupe autora u produkciji kompanije Vuk za čoveka iz Lila (Francuska), kao i predstavu Pozvani čuvene kompanije Ultima Vez iz Brisela (Belgija), po koreografiji Sepe Bajensa.

 U Luci Beograd, za sve posetioce festivala, biće organizovani štandovi na kojima će moći da se kupi hrana i piće. Poslednjeg dana festivala biće organizovano i svečano proglašenje dobitnika nagrada Bitefa, koje će se takođe održati na ovoj lokaciji.