Сцена из представе "Љубав"; Фото: Битеф / Промо
Сцена из представе "Љубав"; Фото: Битеф / Промо

Педесет шесто издање Битефа биће одржано у Београду од 23. септембра до 2. октобра под слоганом Ми - јунаци рада свог. Фестивалска публика ће, у оквиру главног програма, имати прилику да погледа девет представа из Немачке, Белгије, Мексика, Француске, Србије, Словеније и Велике Британије. Између осталих, на програму ће бити представе неких од најзначајнијих светских аутора као што су Кејти Мичел, Јан Мартенс и Александер Зелдин

Управо Зелдинова представа Љубав ће свакако бити један од адута фестивала. Настала у копродукцији ауторове компаније и позоришта Одеон из Париза, ова продукција ће на Битефу имати три извођења и то у простору Луке Београд. После лондонског Националног театра, париског Одеона, берлинског Шаубинеа, бечког фестивала Винер Фествохен и Битеф ће имати то задовољство да прикаже једну од најтраженијих светских представа према којој је ББЦ снимио истоимени филм. Она је део Зелдиновог триптиха под називом Неједнакости који, као што његов наслов сугерише, третира социјалне проблеме.

У представи Љубав прате се судбине неколико људи које су несрећне животне прилике, губитак стана, домовине и/или посла, окупиле на истом месту, у свратишту. Животност ових судбина, врхунска реалистичка глума и веома уверљиво приказан амбијент стварају готово утисак документарности, иако је реч о фикцији, додуше хиперреалистичкој. Наслов представе одудара од ове сирове и сурове грађе, али само на први поглед, јер колико год животи протагониста били суморни и тешки, њих обележава људско достојанство и љубав према ближњима.

Критика углавном описује ову представу као неодољиву и забавну, али и невероватно „неудобну" и емотивну за публику. Према њима, тајна Зелдиновог успеха је у томе што нам показује несрећне људе у међусобним трвењима, али потенцирајући њихову доброту, достојанство и љубав коју осећају, без опасности да постане патетичан. 

Фото: Битеф / Промо
Фото: Битеф / Промо

Александер Зелдин је британски писац и редитељ, рођен 1985. године. Осим у Великој Британији, радио је у Русији, Јужној Кореји и Блиском Истоку.  Добитник је важних позоришних признања у Великој Британији, а радио је као стално ангажовани редитељ у позоришту у Бирмингему и Националном позоришту у Лондону, као и париском Одеону. Широј позоришној публици је познат по изузетно натуралистичким режијама које делују практично као нека врста документарног позоришта и у оквиру којих истражује судбине људи са друштвене и социјалне маргине. 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године са нама су Гете Институт, British Council и Француски институт у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и МcCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Пошта Србије и Generali осигурање Србија, као и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija.