Фото: Јово Марјановић
Фото: Јово Марјановић

У Београду ће се, од 13. до 25. септембра ове године, одржати дупло, 54. и 55. издање Битеф фестивала. Због немогућности да се Битеф 2020. године одржи у пуном капацитету, у сарадњи са Секретаријатом за културу Града Београда, тада је донета одлука да се ове године Битеф одржи у двоструком издању.

Да подсетимо, прошлог септембра је, због немогућности да се фестивал одвија несметано, одржан Битеф-Пролог, својеврстан узорак одложеног фестивала, тродневни програм који је садржао позоришне представе, стручне и научне трибине и разговоре, као и сусрете са позоришним уметницима (Kако је изгледао Битеф-Пролог можете погледати ниже у тексту или на овом линку). Kао што је београдска публика тада могла да види захваљујући гостовањима представа Штефана Kегија Долина Језе и Симона Сена Бити Аријела Ф, тематски фокус 54. и 55. Битефа ће бити на концепту постхуманизма, у контексту света који би требало да буде мање антропоцентричан. То је визија света настала, између осталог, и из свести о глобалној еколошкој кризи, те могућој катаклизми, а што су, такође теме фестивала. Уско повезан са тематским је и естетски (формални) фокус фестивала. Он се бави дехуманизацијом тела извођача у различитим облицима - кроз кореографске поступке, светлосне и видео ефекте, преко одсуства извођача, њиховог дигиталног присуства, до употребе робота и дронова на сцени.  Фестивал ће се одржати са јавности већ представљеним визуелним идентитетом и под слоганом На ивици будућности.

У главном програму ће бити организована бројна извођења четрнаест позоришних продукција редитеља и кореографа из Француске, Белгије, Немачке, Словеније, Хрватске, Србије, Ирана и Мексика, Аустрије и Чилеа.  Међу њима је и пет представа планираних за прошлу годину које су могле да се продукционо реализују и ове, као што су дела познатих аутора европског позоришта Вима Вандекејбуса и Ерсана Мондтага и младе звезде словеначког театра Жиге Дивјака. Публика ће у селекцији имати прилику да види и девет новоизабраних продукција. У уметничком и продукцијском тиму Битефа истичу да је организација фестивала са четрнаест представа значајних аутора велико постигнуће, имајући у виду отежану комуникацију и путовања, као и значајно смањену продукцију представа у свету у протеклој години. 

Главни програм овогодишњег Битефа,  који садржи и нека изненађења, биће представљен на првој конференцији за медије поводом фестивала у Скупштини Града Београда 29. јуна.  

54. и 55. Битеф фестивал, На ивици будућности

Прошлогодишње издање Битефа, Битеф-Пролог, подржали су Секретаријат за културу Града Београда, Министарство културе и информисања Републике Србије и Kабинет председника Владе Републике Србије, као и Европска делегација у Србији, Амбасада СР Немачке у Београду, Гете Институт, Амбасада Швајцарске у Београду, Француски институт у Београду и Фонд за отворено друштво. Пријатељ и спонзор Битефа била је И&Ф Група, у оквиру које послује и McCann Beograd,  креативна агенција фестивала. Битеф су подржали и партнери фестивала Ерсте Банк а. д. Нови Сад, дугогодишњи пријатељи фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija и МТС, Alma Quattro, Општа болница Bel Medic, Halo Creative Team, Мезесторан „Двориште“, клуб „Заокрет“, Домаће кифлице, Muffinstore, Marriot - Courtyard Belgrade City Centre и ресторан „Руски цар“.