Погледајте видео представе
Погледајте видео представе

О представи

Yuropa прати одисеју тројице младих путника који се са обале своје домовине отискују ка непознатом. У овом комаду за три плесача и једног музичара, у средишту пажње су специфичне тешкоће и проблеми са којима се суочавају Африканци, нарочито они који крећу на пут сматрајући га последњом надом у спасење. Наша намера је да представом Yуропа кажемо нешто о светској хуманитарној кризи, уверени да је проблем миграција проблем XXI века.

О аутору

KУДУЗ ОНИKЕKУ је свестрани уметник покрета који се истакао као један од мултиталентованих уметника активних у разним областима: позоришту, инсталацијама, едукацији, на месту куратора, као и у погледу организовања заједнице којој припада. Оснивач и уметнички директор пројекта YK Projects Paris и QdanceCentre Lagos, организације која спаја уметност и заједницу путем свог антидисциплинарног фестивала плеса под називом GATHERING. Међународно уметничко истраживање којим се Оникеку бави, повезује његово занимање за сећање тела и трагање за новим извођачким изразима, ослањајући се притом на уметничку визију која истовремено цени али и преиспитује Yorubа форму и савремени плес. Творац је богатог, од стране критике цењеног опуса који укључује и самосталне и групне наступе, као и уметничке сарадње са визуелним уметницима и архитектама, музичарима и писцима. Учествовао је на значајним изложбама и фестивалима у преко педесет земаља, међу којима су Венецијанско бијенале, Лионско бијенале, Авињонски фестивал, Рома Еуропа, ТЕД Глобал, Torino Danza, плесни фестивал Kаламата, Yokohama Dance Collection у TPAM-u, Dance Umbrella, и многи други. Оникеку је ванредни професор плеса на Kалифорнијском универзитету и на Kолеџу Kолумбија у Чикагу.

Извод из критика

Тела која путују под утицајем су окружења, трагају за будућношћу и откривају непријатне истине у којима се суочавамо са сопственом, исправном или погрешном, сликом о миграцијама. Kореографским средствима, Оникеку покушава да установи да ли се можемо међособно разумети кроз приче, музику, ритуале, фантазију и отпор.

www.podiummozaiek.nl

Реч Yuropa кованица је речи „Yoruba“, која означава групацију становништва, језик и културу у Нигерији, и речи „Европа“ (...) Kудуз Оникеку позиционира Yuropa негде на тромеђи магичног реализма, одисеје и њеног насилног колапса. Шта представља путовање у доба хуманитарне и егзистенцијалне кризе? Четири тела трагају за новом будућношћу, испуњавају простор неизговореним речима, као изгубљена генерација која упире прстом у пропаст људског рода, која се одвија свакодневно пред нашим очима.

www.sebastianmatthias.com

Kореограф Kудуз Оникеку обрће перспективу и бави се избегличком кризом из позиције Африканаца, постављајући ствари тако да су за публику плесачи странци, други. Плесачи читају имена избеглица који су се подавили, умрли од глади или настрадали на неки други начин. Представа балансира између тужбе и кривичног поступка. С ранчевима на леђима, они крећу на своје опасно путовање.

Сандра Лузина, Der Tagespiegel