Pogledajte video predstave
Pogledajte video predstave

O predstavi

Projekat je nastao kao nužni odgovor na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom virusa korona i nemogućnosti da se pozorište odvija normalnim tokom. Budući da se komunikacija u potpunosti odvija internetom, postoji potreba da se istraže nove mogućnosti igranja i stvaranja predstava, koje se ne odnose samo na puku reprodukciju već snimljenih predstava iz teatarskih arhiva, koje najčešće nisu ni snimane s mišlju da publici budu prikazane putem nekog drugog medija.

Onlajn izvođenje temelji se na dramskom tekstu Višnjik Antona Pavloviča Čehova. U fokusu su samo ključna lica drame, vlasnici višnjika koji više nisu u stanju da gospodare imanjem, te su njegovo propadanje i prodaja neizbežni, kao što su neizbežni i njihovi razgovori na temu kako spasiti višnjik. Projekat istražuje formu konferencijskog razgovora, u kojem se glavni likovi nikad ne sretnu uživo već se sudbina njihovog  višnjika, pa i njihova budućnost, odvijaju na virtuelnom nivou. Zbog ograničenosti konferencijskog razgovora, lica su doslovno lišena delovanja. Jednostavnije, njih „nema“ fizički u višnjiku, a višnjik se prodaje.

Ova predstava u virtuelnom, digitalnom prostoru svojevrstan je pionirski eksperiment upotrebe pozorišne forme i pravila, te njihovo mešanje s filmskim žanrom i njegovim zadanostima, kao i ograničenjima korišćenog softvera.

 

O autoru

BOBO JELČIĆ je diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, gde sada radi kao profesor glume. Režirao je u svim većim pozorištima u Hrvatskoj: S druge strane, Galeb, Izlog (ZKM); Allons enfants (Dubrovačke letnje igre); Tihi obrt (ADU); Ko rukom odneseno (Kultura promjene); Na kraju tjedna (HNK Zagreb); Govori glasnije (Satirično kazalište „Kerempuh“). Režirao je i u pozorištima u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, kao i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Od 1995. godine sarađuje sa Natašom Rajković, koristeći nove metode u radu s glumcima koji tokom specifičnog procesa postaju i koautori predstava. Tako je nastalo nekoliko predstava, među kojima je i Izlog (2010) - predstava je gostovala na Bitefu 2011. Njegova prva režija u Srbiji, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Zašto je poludeo gospodin R?, predstavljena je na 53. Bitefu. Stvara i kao filmski reditelj, a među njegovim filmskim ostvarenjima su Ono sve što znaš o meni, Obrana i zaštita i Transmania. Bobo Jelčić je dobitnik brojnih priznanja.

 

Izvodi iz kritika

„Koordinirati i režirati ovakav naoko jednostavan projekt u realnom vremenu moralo je biti tehnički zahtjevno jer dovoljno bi bilo da jednom protagonistu pukne veza, pa i da se predstava raspadne ili značajno promijeni oblik. No upravo je u tome čar i hrabrost eksperimenta koji je u Jelčićevoj režiji uspio, i ostat će zapamćen kao jedan od zanimljivijih trenutaka ove opće, ali očito ne i kreativne blokade.“

Milena Zajović, vecernji.hr

 

„Glumci nisu u višnjiku, tj. u sceni višnjika, ali višnjik ima višestruko značenje. Iako ne suđelujemo u odlukama dužnosnika, političara, državnika, mi živimo u tom fiktivnom višnjiku, bez obzira na to je li riječ o državi, društvu ili svijetu, ili o nama samima i našim sve ranjivijim osobnostima i identitetima.

Sudbina višnjika postaje sudbinom svih nas, koji ne možemo odlučiti o sudbini svijeta. Višnjik je simbol i alegorija i protoka života u četiri čina, tj. četiri godišnja doba. S osobama povezanima s kazalištem simbol je i kazališta i kazališne umjetnosti.“

Mira Muhoberac, Matica hrvatska

 

„Priču je vrlo lako čitati kao presudu analognom dobu, Ljubov Andrejevna i Gajev dinosaurusi su koji odbijaju logirati se na društvene mreže, a Zoom i ostalu online komunikaciju smatraju otuđenjem. Prilagoditi se ili umrijeti, drama zaoštrena pandemijom.“

Snježana Pavić (novinarka Jutarnjeg lista, Zagreb), https://volimkazaliste.wordpress.com