Pogledajte video predstave
Pogledajte video predstave

O predstavi

U doba globalne krize, najvažnija je globalna saradnja. Ovoga puta, međutim, sa krizom se hvatamo u koštac na lokalnom planu - a zarad dobrobiti sveta: na konferenciji na koju se ne mora doći ni avionom ni vozom. U predstavi na kojoj se pozvani stručnjaci i govornici ne pojavljuju fizički već umesto njih nastupa lokalno stanovništvo, koje na početku prezentacije dobija njihov tekst. U Konferenciji odsutnih, publika gleda kako njihovi sugrađani preuzimaju identitete odsutnih govornika konferencije.

U potpunosti bez emisije ugljen-dioksida i bez loših veza putem Skype-a ili Zoom-a, ali uz sva pozorišno-izvođačka sredstva, u pozorištu će biti iznete sve teze i kontrateze na temu posledica globalizacije, i razrešene na licu mesta.

Prednost odsustvovanja - sa bilo kog mesta bilo kada - postaje zajednička igra koju je svako veče moguće iskusiti iznova. U središtu ove igre nalaze se ljudi koji postaju nosioci ideja i kroz igru preuzimaju kako biografije stručnjaka, tako i njihova razmišljanja. Na taj način, odsustvovanje dobija na značaju jer otvara prostor za nova čitanja i neočekivana iskustva. Preuzimajući istovremeno ulogu i pisaca iz senke i pisaca govora, koautora i reditelja, Rimini protokol pretvara dokumentarno koautorstvo u režiju na daljinu.

 

O autorima

Helgard Haug, Štefan Kegi i Danijel Vecel osnovali su 2000. godine pozorišni brend Rimini protokol i od tada sarađuju pod tim nazivom. S vremenom su širili pozorišna sredstva u cilju kreiranja novih perspektiva stvarnosti. Namera Rimini protokola jeste da dekonstruiše značenje stvarnosti i da sva njena lica predstavi iz neuobičajenih perspektiva. Rimini protokol često razvija scenska dela, intervencije, performativne instalacije i audio-radove u saradnji sa stručnjacima koji su znanja i veštine sticali van pozorišne sredine. Štaviše, želja im je da razne prostore ili društvene strukture predstave u pozorišnom formatu. Mnogi njihovi radovi podrazumevaju interaktivni pristup i igranje tehnologijom. Četiri produkcije Rimini protokola bile su pozvane na Pozorišne susrete u Berlinu. Predstava Karl Marks: Kapital, Prvi deo (2007) osvojila je pozorišnu nagradu u Milhajmu i od publike i za dramaturgiju, kao i nagradu „Faust“ 2007, Evropsku nagradu za nove pozorišne forme 2008, dok je 2011. osvojila Srebrnog lava na Bijenalu izvođačkih umetnosti u Veneciji. Video-instalacija za više igrača, Situation Rooms, o industriji oružja, dobila je Nagradu za odličnost na 17. Medija festivalu u Japanu. Od 2003, Rimini protokol je baziran u Berlinu.

 

Izvodi iz kritika

„Štefan Kegi, Helgard Haug i Danijel Vecel, poznatiji pod nazivom Rimini protokol, nazvali su svoju predstavu Konferencija odsutnih. Inicijalna ideja se rodila mnogo pre pandemije: sa pozorištem „svakodnevnih eksperata“, izraz koji se već dugo povezuje s njima, Rimini protokol je već godinama prisutan na međunarodnoj sceni. Godine 2019, grupa se prvi put pozabavila idejom kreiranja pozorišta koje je na razne načine samoodrživo, koje ne mora da putuje, kom nije potrebna pozornica, ali koje prenosi neku ideju. Drugim rečima, sirotinjski teatar. Njegovo bogatstvo pak leži u činjenici da vlasnici priča daju svoje pripovesti, a publika im, uz njihovo dopuštenje, daje telo i glas, čini ih prisutnim.

...

Konferencija odsutnih, zasnovana na istraživanju koje je pokrenuto pre dve godine, malo se odmakla od ideje samoodrživosti i načela pitanje o kom se danas često raspravlja u pozorištu: ko govori, a ko predstavlja.“

Eva Marija Magel, Frankfurter algemajne cajtung