Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima

Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima jeste umetničko-kustoski projekat u nastajanju zasnovan na istraživanju problema (kulturnog / kultivisanog) rada i autorove intimne fascinacije florom (biljkama koje sakuplja i neguje). 

Primarni fokus projekta jeste ispitivanje položaja radnika u odnosu na biljke koje ih okružuju, te ispitivanje toga šta može proizaći iz ove neobične interakcije; možda samo mogućnost stvaranja utopije, spokoja i kontemplacije ili izgradnje različitih ideoloških i socijalnih modela koji se odnose na koncepte ne-rada i post-rada i koji istovremeno dovode u pitanje kapitalističke grehe kao što su lenjost i dokolica. 

Projekat je začet 2018. godine u okviru dvomesečnog rezidencijalnog boravka Q21 u Beču i predstavljen u obliku jednočasovnog predavanja-performansa na engleskom jeziku u javnom prostoru (botaničkoj bašti Belvedere). 

Sledeće petnaestominutno izdanje projekta, takođe na engleskom jeziku, predstavljeno je 2019. godine u drugačijem formatu u okviru 4. Berlin Herbstsalona odnosno programa Young Curators Academy održanog u berlinskom Teatru „Maksim Gorki“, dok je prošle godine isto prezentovano na srpskom jeziku u okviru 91. Prolećne izložbe “Gde budućnost počinje?”. 

Inicijalno, bečko izdanje predavanja-performansa je adaptirano u odnosu na lokalni kontekst što je označilo produkciju novog rada koji je premijerno izveden 2020. godine u okviru 13. Kondenz festivala. Poslednje izdanje prilagođeno parku-šumi Gorica izvedeno je jula ove godine u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto u Crnoj Gori. 

Program je besplatan i rezervacije su obavezne na [email protected]

 

O autoru 

VLADIMIR BJELIČIĆ rođen je 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i aktivan je na polju nezavisne kustoske i umetničke prakse. Jedan je od osnivača post-kustoske formacije Vokalno Kustoski Sindrom i dreg kolektiva Efemerne Konfesije, ali i stalni saradnik na projektu u nastajanju #SERGINA, britanske umetnice Eli Klark. U osnovi Bjeličićev rad je baziran na prevođenju kustoske prakse kroz performans, istraživanju reprezentacije telesnosti u digitalnom dobu, kao i na artikulaciji ideja kolektivizma i ravnopravnosti, te jednake raspodele javnih dobara u odnosu na komunikaciju različitih vrsta (čovek i mašina / čovek i biljka).