Дизајн корица: Нико Лапковски
Дизајн корица: Нико Лапковски

Презентација специјалног издања часописа за извођачке уметности МАСKА 209-210: YUFU 2.0

29. септембар, 15:30

Најстарији европски часопис за извођачке уметности, Маска, припремио је ново издање о југофутуризму, под називом YUFU 2.0. Ово је још један покушај часописа Маска у потрази за будућношћу након њеног прокламованог краја. Логично је да се најпре копа у региону - али како то учинити, а не узнемирити мртве? Kако наћи заједничко полазиште и поново отворити југословенски футуристички хоризонт у уметности и изван ње? У часопису пре свега дајемо глас транзиционој генерацији, која некадашњу земљу познаје више као наратив, а мање као искуство, али којој очајнички треба перспектива у временима кад је њен ниво у еколошком и економском смислу скоро на нули, нарочито у региону. Међутим, то не значи да нисмо критични према идеји југофутуризма. Можда је он само цинични идеал, замка или, у најбољем случају, утопија. Али, шта можемо да изгубимо? Часопис доноси 14 теоријских, уметничких или хибридних прилога аутора и ауторки из региона, који су у YUFU мозаик у настајању уградили и свој каменчић.
Часопис ће представити неки од заступљених аутора и ауторки, те главни и одговорни уредници Маске, Пиа Брезавшчек и Рок Бозовичар.

Kонференција „Југофутуризам: Шушкање тренерки будућности“

30. септембар, 14:30

Југофутуризам је прича која нема краја, али мислимо да је упркос томе вреди поново започети. Овај термин евоцира различита осећања, али никог не оставља равнодушним. Ово је трећа „југофутуристичка“ конференција у организацији Маске, овог пута у копродукцији с фестивалом Битеф, а која просторно и генерацијски проширује поље за разматрање тог неисцрпног концепта. Да ли је југофутуризам замка или решење? Заборав или памћење? Је ли његов циљ да се створи нова заједница или само изговор за њу? Је ли могуће проширити идеју Југа изван граница бившег комонвелта? Је ли будућност после проглашеног краја будућности тек утопија? Kако оставити овај појам отвореним тако да га је могуће настанити? Расправљаћемо о овим и другим питањима с неким од кључних сарадника и сарадница Завода Маска, уз модерацију главних и одговорних уредника часописа Маска, Пије Брезавшчек и Рока Бозовичара.