Dizajn korica: Niko Lapkovski
Dizajn korica: Niko Lapkovski

Prezentacija specijalnog izdanja časopisa za izvođačke umetnosti MASKA 209-210: YUFU 2.0

29. septembar, 15:30

Najstariji evropski časopis za izvođačke umetnosti, Maska, pripremio je novo izdanje o jugofuturizmu, pod nazivom YUFU 2.0. Ovo je još jedan pokušaj časopisa Maska u potrazi za budućnošću nakon njenog proklamovanog kraja. Logično je da se najpre kopa u regionu - ali kako to učiniti, a ne uznemiriti mrtve? Kako naći zajedničko polazište i ponovo otvoriti jugoslovenski futuristički horizont u umetnosti i izvan nje? U časopisu pre svega dajemo glas tranzicionoj generaciji, koja nekadašnju zemlju poznaje više kao narativ, a manje kao iskustvo, ali kojoj očajnički treba perspektiva u vremenima kad je njen nivo u ekološkom i ekonomskom smislu skoro na nuli, naročito u regionu. Međutim, to ne znači da nismo kritični prema ideji jugofuturizma. Možda je on samo cinični ideal, zamka ili, u najboljem slučaju, utopija. Ali, šta možemo da izgubimo? Časopis donosi 14 teorijskih, umetničkih ili hibridnih priloga autora i autorki iz regiona, koji su u YUFU mozaik u nastajanju ugradili i svoj kamenčić.
Časopis će predstaviti neki od zastupljenih autora i autorki, te glavni i odgovorni urednici Maske, Pia Brezavšček i Rok Bozovičar.

Konferencija „Jugofuturizam: Šuškanje trenerki budućnosti“

30. septembar, 14:30

Jugofuturizam je priča koja nema kraja, ali mislimo da je uprkos tome vredi ponovo započeti. Ovaj termin evocira različita osećanja, ali nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ovo je treća „jugofuturistička“ konferencija u organizaciji Maske, ovog puta u koprodukciji s festivalom Bitef, a koja prostorno i generacijski proširuje polje za razmatranje tog neiscrpnog koncepta. Da li je jugofuturizam zamka ili rešenje? Zaborav ili pamćenje? Je li njegov cilj da se stvori nova zajednica ili samo izgovor za nju? Je li moguće proširiti ideju Juga izvan granica bivšeg komonvelta? Je li budućnost posle proglašenog kraja budućnosti tek utopija? Kako ostaviti ovaj pojam otvorenim tako da ga je moguće nastaniti? Raspravljaćemo o ovim i drugim pitanjima s nekim od ključnih saradnika i saradnica Zavoda Maska, uz moderaciju glavnih i odgovornih urednika časopisa Maska, Pije Brezavšček i Roka Bozovičara.