Fotografija: Kadar iz serije Naše priredbe, epizoda Radne akcije
Fotografija: Kadar iz serije Naše priredbe, epizoda Radne akcije

Prvi put nakon dve godine, IETM međunarodna mreža za savremene izvođačke umetnosti organizuje veliki plenarni sastanak uživo: ovoga puta u saradnji sa Bitefom. Sastanak, koji se organizuje u Beogradu u okviru Bitef festivala 2022, zamišljen je kao dinamičan četvorodnevni događaj kome će prisustvovati preko 500 učesnika i koji će se sastojati od velikog broja umetničkih događaja, razgovora i diskusija, kao i od izleta, obuka, pičinga, i prilika za uspostavljanje kontakata.
Naziv događaja - Na posao prioni, na život još više! - nije odabran tek tako. Sad kad smo izašli iz pandemije, moramo se pozabaviti ozbiljnim stavovima i teškim temama.
Kakva je situacija na tržištu rada u okviru kasnog kapitalizma u kom danas živimo? Gde se nalazimo nakon neoliberalne eksploatacije? Šta je sa pravima radnika i uslovima rada nakon pandemije? Na koji način dolazi do transformacije posla na polju izvođačkih umetnosti i pozorišta? Na koji način umetnost može da prigrli osećaj brige, prijateljstvo, solidarnost, i da pruži osećaj stabilnosti u svetu koji je zahvaćen drastičnim promenama?
Usred brojnih konflikata, međunarodni odnosi i vidovi saradnje neminovno doživljavaju transformaciju. Neophodno je redefinisati pojam stabilnosti. Zbog svega toga želimo da se pozabavimo temama posla i rada kao suštinskim pojmovima koji utiču na osećaj stabilnosti/nestabilnosti, i to ne u patrijarhalno-militarističkom smislu, već u okviru feminističke i ekološke međuzavisnosti.
Razlozi za pokretanje tih pitanja nalaze se u oblicima neoliberalne eksploatacije, koji se neprekidno razvijaju i utiču na svaki vid rada, a pogotovo na rad u oblasti izvođačkih umetnosti i pozorišta. Baveći se tim temama u kontekstu grada i zemlje domaćina (Beograd, Srbija), želja nam je da sa vama - kolegama i gostima - razmotrimo strategije, vidove otpora, izazove i zajedničku borbu u tranzicionom, postsocijalističkom, posleratnom društvu, kao i pogubne posledice zloupotrebe tržišta liberalizacije, povratka tradicionalizmu i pauperizacije, kojima smo izloženi. Želimo da postavimo ta pitanja iz perspektive zemlje u kojoj većina umetnika ne može da podmiri osnovne egzistencijalne potrebe od profesionalnog bavljenja svojim poslom i zarade koja iznosi manje od 500 evra mesečno.
Debatu podržava Bitef, jedan od najznačajnijih festivala u Evropi, u okviru revolucionarnog umetničkog programa obeleženog snažnim političkim porukama. Ne možemo da zamislimo bolje mesto na kom bismo razmenili mišljenja o onome što nas brine od međunarodne multikulturalne zajednice predstavnika izvođačkih umetnosti okupljenih oko IETM mreže. 
Više informacija na zvaničnom sajtu IETM mreže

Povezane aktuelnosti