Ilustracija i dizajn: Marin Remić
Ilustracija i dizajn: Marin Remić

Cirkobalkana, regionalni putujući festival, ove godine obeležava svoju desetogodišnjicu postojanja! 
Pod sloganom ŽIVI CIRKUS umetnički tim festivala želi da ukaže na svoju neprestanu borbu za cirkus kao značajnu umetničku formu, za cirkus kao sredstvo izražavanja i kritike društva, za cirkus koji u burnim vremenima pritisaka, kontrole i raznih ograničenja ima šta da kaže, ponudi i natera na razmišljanje.
Zato smo još odlučniji u borbi za umetnost koja nas nadahnjuje, širi horizonte i daje slobodu!
Kao i prethodnih godina, koncept festivala osmišljen je tako da na jednom mestu okupi i podrži lokalne, regionalne i evropske cirkuske prakse, podstakne saradnju i razmenu iskustava, i na taj način predstavi savremeni cirkus kroz njegov autentični i inovativni izvođački vokabular koji proizilazi iz njegove transdisciplinarnosti. Pripremili smo program gde će publika imati priliku da pogleda trenutnu raznolikost cirkuskog promišljanja umetnika iz Francuske, Italije, Španije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.
Sa idejom da na jedinstven način proslavimo jubilej i beogradskoj publici ponudimo nesvakidašnje iskustvo boravka u cirkusu, na festivalskoj lokaciji biće postavljene dve cirkuske šatre u kojima će se odvijati program bogat predstavama, radionicama, koncertima, izložbama, filmskim projekcijama i brojnim drugim aktivnostima za velike i male. Po prvi put na festivalu će, pored šatora, biti postavljen i leteći trapez koji će omogućiti profesionalcima i amaterima jedinstvenu priliku da se oprobaju u ovoj disciplini.
Treba napomenuti da se Cirkobalkana ove godine realizuje u saradnji sa italijanskom cirkuskom grupom Magdaklan, cirkuskom školom Turbul iz Francuske, ali i kao deo projekta Solo But Not Alone, koji se sprovodi sa italijanskim savremenim cirkuskim umetnicima okupljenim oko organizacije Quattrox4.
Pozivamo publiku da zajedno obeležimo deset godina postojanja festivala, da se prisetimo dosadašnjih izazova, saradnji i uspomena, ali i da pogledamo u neizvesnu budućnost.

Dobro došli da zajedno Živimo cirkus!

Festival se realizuje u partnerstvu sa Bitef festivalom i Francuskim institutom u Beogradu, uz logističku podršku Silosa Beograd, GAIA pokreta i Luke Beograd. 
Finansijski je podržan od Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda, Teatroskopa - programa koji su pokrenuli francusko Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova, Ministarstvo kulture Francuske i Francuski institut u Parizu, regije Oksitanija, Španske ambasade u Beogradu i Instituta Servantes, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Italijanskog Ministarstva kulture, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i programa Erasmus+.

 

Muzički sto

Muzički sto

Istraživanje Tjaža Juvana o granici između muzičkog i cirkuskog izvođenja prevazilazi uobičajenu vezu u kojoj se ove dve umetnosti najčešće nalaze (zvuk kao pozadina performansa ili cirkus kao dodatak muzici). Ovo je holistička mešavina identiteta, pristupa i filozofija dvaju svetova - sveta muzičara i sveta cirkuskog umetnika, gde su aspekti oba jednako prisutni u jednom izvođaču. Savršena harmonija ova dva vida umetnosti je, naravno, nemoguća, ali upravo se na ovoj ...

Opširnije
Duel

Duel

Četiri akrobate suočavaju se sa ishodom susreta. Ponekad igraju jedan protiv drugog, ponekad igraju zajedno. Izbori zahtevaju žrtvovanje njihove časti. Oni streme ka ciljevima i prihvataju poraz. Ponovo, kao bezbroj puta do sada, pogled je uprt u tebe. U tvojoj glavi odzvanja misao: koji će sada biti rezultat izazova? Posmatraj. Predvidi. Reaguj. Nebrojeno puta, iznova i iznova, ali svaki put drugačije. Kroz izazov uviđaš istinu i ponovo upoznaješ sebe. Misli te vode van okvira prisutnosti ...

Opširnije

Video i galerije slika

56Bitef22: Zatvaranje

56Bitef22: Zatvaranje

IETM: Izlet u Novi Sad

IETM: Izlet u Novi Sad

56Bitef22: “Svet bez žena“ i “Dr Auslender“

56Bitef22: “Svet bez žena“ i “Dr Auslender“

56Bitef22: (Nije) kraj sveta

56Bitef22: (Nije) kraj sveta