Фото: Из архиве АSSIТЕЈ-а
Фото: Из архиве АSSIТЕЈ-а

Последњих неколико деценија наше цивилизације, која се самодопадљиво представља као напредна, дискутабилан је квалитет периода детињства и одрастања будући да су генерације деце изложене терору страха заснованом на низу криза које се надовезују једна на другу. У исто време, данашњи свет маше заставицама демократије, прокламујући право за свако дете на сигурно и здраво детињство, уз које иде и право на квалитетно образовање, културу и уметност, посебно креирану за сваки узраст. Стварне, изазване или наметнуте кризе доносе неизвесност која генерише страх, паралише мисао и делање, или буди агресију. У конгломерату овакве збиље је и уметник, стваралац који зна да уметност не може да спречи рат или пандемију светских размера, али дубоко верује да уметност и доживљено уметничко искуство у детињству имају моћ да ођекују кроз читав живот и подстакну питања о постојању, смислу, усамљености, заједници, и најзад, да пруже утеху, наду и охрабрење.
ASSITEJ Србије, удружење за развој позоришта за децу и младе, наредне је године домаћин највећег годишњег окупљања уметника и стваралаца, професионалаца у извођачким уметностима за децу и младе, ASSITEJ Artistic Gathering међународне ASSITEJ асоцијације, чији је Србија члан. Нимало случајно, у наслову стоји „уметничко“ окупљање јер је у фокусу овог догађаја отварање простора за сусрет уметника, стваралаца, истраживача, а такође и за размену њихових уметничких ставова, идеја, пракси, за промишљање и преиспитивање актуелних тема у области извођачких уметности за најмлађе и младе, као и за оправдан захтев младих за подршку и адекватно место и вредновање у друштву. ASSITEJ Србије, као домаћин, назвао је овај значајан догађај Светском конференцијом позоришта за децу и младе „Прекретница“ (Turning point), и он ће, по први пут у историји мреже, Србију и регион ставити у фокус интересовања. Ова јединствена прилика пружа нам шансу да усмеримо пажњу великог броја гостију и колега из иностранства на наша посебна и заједничка искуства, а посебно на нашу професионалну сцену извођачких уметности за децу и младе.
Светска конференција у 2023. години треба да понуди разноврсне садржаје различитих формата и пружи место за упознавање и сусрете колега из читавог света. Наш циљ је да тиме означимо тачку преокрета, из које се полази у другачијем смеру како би се најзад померио већ дуго присутан и видљив недостатак простора за несметан и конструктиван дијалог стваралаца и свих актера укључених у процес стварања, и подигла видљивост, као и значај, читаве области уметности за децу и младе. У оквиру интерактивне презентације биће представљен концепт догађаја који ће послужити као позив на разговор са присутнима. ASSITEJ Србије жели да чује гласове младих професионалаца и представника других области, који се обраћају деци и младима и брину о њима, како бисмо заједно најбоље могли да лоцирамо тачку из које ће Прекретница прерасти у путоказ. Позивамо вас да нам се придружите и поделите с нама ваша очекивања и  интересовања, ваше потребе и предлоге.