Foto: Iz arhive ASSITEJ-a
Foto: Iz arhive ASSITEJ-a

Poslednjih nekoliko decenija naše civilizacije, koja se samodopadljivo predstavlja kao napredna, diskutabilan je kvalitet perioda detinjstva i odrastanja budući da su generacije dece izložene teroru straha zasnovanom na nizu kriza koje se nadovezuju jedna na drugu. U isto vreme, današnji svet maše zastavicama demokratije, proklamujući pravo za svako dete na sigurno i zdravo detinjstvo, uz koje ide i pravo na kvalitetno obrazovanje, kulturu i umetnost, posebno kreiranu za svaki uzrast. Stvarne, izazvane ili nametnute krize donose neizvesnost koja generiše strah, parališe misao i delanje, ili budi agresiju. U konglomeratu ovakve zbilje je i umetnik, stvaralac koji zna da umetnost ne može da spreči rat ili pandemiju svetskih razmera, ali duboko veruje da umetnost i doživljeno umetničko iskustvo u detinjstvu imaju moć da ođekuju kroz čitav život i podstaknu pitanja o postojanju, smislu, usamljenosti, zajednici, i najzad, da pruže utehu, nadu i ohrabrenje.
ASSITEJ Srbije, udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade, naredne je godine domaćin najvećeg godišnjeg okupljanja umetnika i stvaralaca, profesionalaca u izvođačkim umetnostima za decu i mlade, ASSITEJ Artistic Gathering međunarodne ASSITEJ asocijacije, čiji je Srbija član. Nimalo slučajno, u naslovu stoji „umetničko“ okupljanje jer je u fokusu ovog događaja otvaranje prostora za susret umetnika, stvaralaca, istraživača, a takođe i za razmenu njihovih umetničkih stavova, ideja, praksi, za promišljanje i preispitivanje aktuelnih tema u oblasti izvođačkih umetnosti za najmlađe i mlade, kao i za opravdan zahtev mladih za podršku i adekvatno mesto i vrednovanje u društvu. ASSITEJ Srbije, kao domaćin, nazvao je ovaj značajan događaj Svetskom konferencijom pozorišta za decu i mlade „Prekretnica“ (Turning point), i on će, po prvi put u istoriji mreže, Srbiju i region staviti u fokus interesovanja. Ova jedinstvena prilika pruža nam šansu da usmerimo pažnju velikog broja gostiju i kolega iz inostranstva na naša posebna i zajednička iskustva, a posebno na našu profesionalnu scenu izvođačkih umetnosti za decu i mlade.
Svetska konferencija u 2023. godini treba da ponudi raznovrsne sadržaje različitih formata i pruži mesto za upoznavanje i susrete kolega iz čitavog sveta. Naš cilj je da time označimo tačku preokreta, iz koje se polazi u drugačijem smeru kako bi se najzad pomerio već dugo prisutan i vidljiv nedostatak prostora za nesmetan i konstruktivan dijalog stvaralaca i svih aktera uključenih u proces stvaranja, i podigla vidljivost, kao i značaj, čitave oblasti umetnosti za decu i mlade. U okviru interaktivne prezentacije biće predstavljen koncept događaja koji će poslužiti kao poziv na razgovor sa prisutnima. ASSITEJ Srbije želi da čuje glasove mladih profesionalaca i predstavnika drugih oblasti, koji se obraćaju deci i mladima i brinu o njima, kako bismo zajedno najbolje mogli da lociramo tačku iz koje će Prekretnica prerasti u putokaz. Pozivamo vas da nam se pridružite i podelite s nama vaša očekivanja i  interesovanja, vaše potrebe i predloge.