Fotografija: Mirjana Đorđević
Fotografija: Mirjana Đorđević

Nove troglasne invencije Bitef Polifonije

Ovogodišnje dvostruko izdanje 21/22. Bitef Polifonije s naslovom „Igra za život“ objedinjuje priču o putu koji smo prešli obeležavajući dvadeset godina postojanja uz otkrivanje novih priča u predstavama koje su stvarane u uslovima izolacije i ograničenja novih mera zaštite od pandemije. U tom međuprostoru čekanja, odlaganja i traganja za mogućnostima da se nešto uradi, neminovno smo se vratili temi o ulozi umetnika u radu s mladima u vremenima krize kao našem iskustvu u projektu „Igra za život“, iz kojeg je i nastala prva Polifonija. Stvarajući novu objedinjujuću programsku priču sa istim naslovom koji prati Bitefov slogan Na ivici budućnosti, ovogodišnja Bitef Polifonija nudi nove izazove s predstavama, razgovorima posle predstava i dijaloškim platformama na temu umetnosti u životu i njenoj osnažujućoj moći u vremenima krize.

Nova tema koja se sama nametnula odnosi se na zanimljivost slučaja da su sve predstave nastale „povratkom pozorišta“, tj. da se oslanjaju na neko poznato klasično ili savremeno literarno delo i nude bogate i snažne izvore i metafore kao podsticaj i izazov u dodiru sa univerzalnim pitanjima, a u cilju aktiviranja u odnosu na globalne probleme sveta u kome živimo, i sagledavanja tih problema iz perspektive mladih - nekad, danas, ali i iz zamišljene budućnosti. Bitef Polifonija traje pet dana, od 20. do 24. septembra, i tradicionalno počinje interaktivnim otvaranjem sa prezentacijom programa i performansima koji nas uvode u teme i predstave. Tri dijaloške platforme i razgovori posle predstava (tri predstave prenete iz prošlogodišnjeg izdanja i tri nove, ovogodišnje) usmereni su na pitanje otvorenosti pozorišta za aktuelne teme i moguće stvaralačke, umetničke, istraživačke, edukativne i socijalne programe, projekte, aktivnosti i akcije kao pozorišni paketi uz predstave. Program će biti posebno obeležen traganjem za polifonim konceptima participacije, kako pozorišta mladih tako i pozorišta za decu i mlade, koji svoje predstave obogaćuju upravo takvim procesima i projektima. Bitef Polifonija i ove godine po završetku programa u okviru Bitef festivala tradicionalno nastavlja „Polifoniju u trajanju“ projektom u fokusu „Šekspirova deca“, obuhvatajući učesnike, teme i pitanja kojima će nas dočekati, puna novih izazova, 23. Bitef Polifonija 2022.

 

Realizacija: Polifonija teatar u koprodukciji sa Bitef teatrom.

Nosilac i programska podrška: Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM, Nacionalni centar Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje IDEA.

Programski tim: Ljubica Beljanski-Ristić (autorka programskog koncepta), Mirjana Žarković (producentkinja), Ivona Janjić i Irena Ristić (moderatorke dijaloških platformi), Nela Antonović, Jadranka Anđelić, Jelena Bogavac, Sanja Krsmanović Tasić, Anđelka Nikolić, Mina Ćirić, Tanja Piper Stanković i Damjan Kecojević (reditelji/koreografi performansa/predstava).

Saradnici (komunikacija, praćenje i evaluacija): Lidija Antonović, Bojana Durman i Teodora Savić (foto/video), Dijana Milošević, Milena Bogavac, Dušan Vulić, Predrag Radonjić, Snežana Arnautović Stjepanović, Jelena Gavrić i Aleksandar Nikolić (performansi/predstave), Ana Marjanović Shane i Tijana Đorđević (dijaloške platforme), Slađana Bušić i Nemanja Dragaš (razgovori posle predstava), Bojan Durutović i Nikola Ilić (mediji i društvene mreže), Ljubinka Brezojević i Jelena Stojiljković (škole i mlada publika), Tatjana Vasiljević,  Danilo Trajković, Maša Seničić i Ana Popović (Polifoni resursi/Polifonija u trajanju).

Partnerska podrška: Ustanova kulture „Parobrod“, Malo pozorište „Duško Radović“, Teatar „Vuk“, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Srbija, Estan studio Beograd i Farmaceutsko-fizioterapeutska škola u Beogradu.

Projekat podržali: Sekretarijat za kulturu grada Beograda, i Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.
 

Igra za život – Igra za planetu – Zemlja

Igra za život – Igra za planetu – Zemlja

Interaktivno otvaranje 21/22. Bitef Polifonije

Opširnije
Ana Frank

Ana Frank

Istorijska antibajka za decu i odrasle

Opširnije
2100: Skaska o Aski

2100: Skaska o Aski

Koreo-drama po motivima pripovetke „Aska i vuk“ (Ivo Andrić)

Opširnije
`Ajduci

`Ajduci

Jovan Sterija Popović

Opširnije
Dekameron 2020

Dekameron 2020

Plesna predstava

Opširnije
Pozorište i nećutanje

Pozorište i nećutanje

Dijaloška platforma

Opširnije
Aska i vuk

Aska i vuk

Ivo Andrić/Tatjana Piper StankovićPredstava

Opširnije
Obećano pozorište

Obećano pozorište

Dijaloška platforma

Opširnije

Video i galerije slika

Svetlana Bojković otvorila 54. i 55. Bitef - Galerija slika

Svetlana Bojković otvorila 54. i 55. Bitef - Galerija slika

Treća konferencija za medije povodom 54. i 55. Bitefa - Galerija slika

Treća konferencija za medije povodom 54. i 55. Bitefa - Galerija slika

Prva konferencija za medije 54/55. Bitef - Galerija

Prva konferencija za medije 54/55. Bitef - Galerija