Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac

Селма Спахић рођена је 1986. године. Завршила је Академију сценских умјетности у Сарајеву. Потписује преко 30 позоришних режија и перформанса, за које је често и коауторка текста, а међу којима су: Буђење прољећа (АСУ / МЕСС, БиХ), Хипермнезија (Хартефакт / Битеф, Србија), Гребање или Kако се убила моја бака (БНП Зеница / Хартефакт, БиХ/Србија), Жене које чисте (ЦНП Подгорица, Црна Гора), Тајна џема од малина (САРТР / МЕСС, БиХ), Лилиом (СНГ Драма Љубљана, Словенија), Мајстор и Маргарита (ХНK Ивана пл. Зајца, Ријека, Хрватска), Оно што недостаје (ЗеKаем, Хрватска), 4 ујутро (Позориште Kostolányi Dezső, Србија), The Clickworkers (Шаушпил Штутгарт, Немачка), Седам страхова (БНП Зеница, БиХ), Љубичасто (Kамерни театар 55, БиХ). У представама се фокусира на интимну историју и политичност интиме, истраживање физикалности и феминистичку деконструкцију патријархалних наратива.
Представе су вишеструко награђиване и бележе учешће на реномираним интернационалним фестивалима попут Битефа, Neue Theater Stücke aus Europa у Немачкој, Kонтакта у Пољској или Culturescapes у Швајцарској.
Од 2012-2017. била је уметничка директорка Интернационалног театарског фестивала МЕСС, за који је била селектор од 2009. до 2018. године. Тренутно је запослена на Академији сценских умјетности у Сарајеву.