Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac

Selma Spahić rođena je 1986. godine. Završila je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Potpisuje preko 30 pozorišnih režija i performansa, za koje je često i koautorka teksta, a među kojima su: Buđenje proljeća (ASU / MESS, BiH), Hipermnezija (Hartefakt / Bitef, Srbija), Grebanje ili Kako se ubila moja baka (BNP Zenica / Hartefakt, BiH/Srbija), Žene koje čiste (CNP Podgorica, Crna Gora), Tajna džema od malina (SARTR / MESS, BiH), Liliom (SNG Drama Ljubljana, Slovenija), Majstor i Margarita (HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka, Hrvatska), Ono što nedostaje (ZeKaem, Hrvatska), 4 ujutro (Pozorište Kostolányi Dezső, Srbija), The Clickworkers (Šaušpil Štutgart, Nemačka), Sedam strahova (BNP Zenica, BiH), Ljubičasto (Kamerni teatar 55, BiH). U predstavama se fokusira na intimnu istoriju i političnost intime, istraživanje fizikalnosti i feminističku dekonstrukciju patrijarhalnih narativa.
Predstave su višestruko nagrađivane i beleže učešće na renomiranim internacionalnim festivalima poput Bitefa, Neue Theater Stücke aus Europa u Nemačkoj, Kontakta u Poljskoj ili Culturescapes u Švajcarskoj.
Od 2012-2017. bila je umetnička direktorka Internacionalnog teatarskog festivala MESS, za koji je bila selektor od 2009. do 2018. godine. Trenutno je zaposlena na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.