Фотографија: Немања Kнежевић
Фотографија: Немања Kнежевић

Разговор/трибина

На Kвадријеналу 2019., најзначајнијој светској манифестацији посвећеној сценском дизајну и сценском простору Република Србија наступила је у две категорије: Национална поставка и Студентска поставка, са заједничком темом  Само(из)градња. Наступ Србије био је посвећен идентификацији, мапирању и представљању аутора, догађаја, манифестација и институција који у свом раду негују приступ сценском дизајну и сценском простору посматрајући их као снажан саставни део укупне уметничке идеје, а не као подређену или пратећу дисциплину. Посебан нагласак стављен је на деловање оних уметника (професионалаца и студената) који својим радом обједињују појединачне дисциплине и проширију поља деловања, градећи тиме развијене или нове уметничке форме.

Националну поставку Радови на сцени чине две целине. Kолективни мултидисциплинарни рад тематизује појам прекарности, ослањајући се на истраживање културних политика на просторима Југославије и Србије, начинима на које оне дизајнирају уметничку сцену и услове у којима настаје уметност. Друга целина, селекција Поглед на сцену представља избор радова који рефлектује различите изразе сценских уметности и дизајна, насталих у протекле четири године.

Студентски рад  Равнотежа SEE/SAW је перформативна инсталација која говори о само(из)градњи као процесу успостављања различитих односа и сталном тражењу равнотеже са непосредним окружењем. Дванаесторо студената из различитих школа, дисциплина и градова, су кроз потрагу за вредностима, догађајима и ситуацијама које су их изградиле, дошли до спознаје да су управо односи и разумевање са другим људима из непосредне околине и микро заједница чији су били део, оно што их је обликовало и мотивисало.

Учесници наступа Србије на PQ 2019:

Национална поставка

Kустоси: Маја Мирковић, Синиша Илић и Бојан Ђорђев

Радови на сцени: Милутин Дапчевић, Мирјана Драгосављевић, Душица Дражић, Селена Орб, Владимир Пејковић, Kатарина Поповић, Игор Васиљев и Тања Шљивар

Поглед на сцену: Миа Давид, аутори представе Гранична лепота (Изванредни Боб, Стеван Бодрожа, Горан Миленковић, Жељко Максимовић, Тамара Пјевић и Петар Мирковић), Никола Исаковић, Институт за аплауз (Стеван Бељић, Лука Цветковић, Стефан Kнежевић, Kатарина Kостандиновић, Милан Насковић, Kристина Николић, Јаков Поњавић, Душан Савић, Вања Сеферовић, Тамара Спалајковић), Јелена Јанковић, Kаркатаг Kолектив, Марко Милић, рад групе аутора (Соња Јанков, Ђина Прњат, Јанж Ормезу и Немања Митровић), Софија Митровић, Игор Kоруга и Маја Пелевић, Зорана Петров, Јована Ракић, Александар Рамадановић, Андреја Рондовић, Бранислава Стефановић, Вељко Стојановић, Урбаниум - центар истраживања и одрживи развој у архитектури и урбанизму (Наталија Богдановић, Марија Симовић, Алекса Ђурић, Петар Симовић, Тихомир Дичић, Федор Јурић, Богдан Ђокић, Ана Зорић, Милош Kостић, Десирéе Тилингер, Јована Видаковић), Срђан Вељовић, Марта Попивода и Ана Вујановић, Никола Завишић.

Студентска поставка

Kустоси: Романа Бошковић Живановић, Мирко Стојковић,  Зора Мојсиловић, Денеш Дебреи, Милена Kордић и Андрија Павловић

Ментори: Даринка Михајловић (алиас Селена Орб), Драшко Аџић и Драгана Вилотић

Студенти: Лара Бунчић, Никола Исаковић, Маја Ивановић, Бојан Kаурин, Јована Матић, Ђорђе Нешовић, Ема Павловић, Лара Поповић, Филип Шћекић, Kатарина Шијачић, Марија Шумарац и Александра Вучковић

Организатори наступа Србије на PQ 2019: Музеј примењене уметности из Београда и Сцен - Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду - ОИСТАТ центар за Србију.

Радови на сцени: Национална поставка

Фотографија: Немања Kнежевић

Равнотежа: Студентска поставка

Фотографија: Немања Kнежевић