Foto: Tanja Drobnjak
Foto: Tanja Drobnjak

Ispred Bitefa na konferenciji su govorili Miloš Latinović, Ksenija Đurović i Tijana Grumić, a od prijatelja festivala bili su prisutni Tamara Simović (ispred Erste banke) i Nenad Lalić (Đenerali osiguranje Srbija). Na početku udarna vest: najavljeno je da će 57. Bitef svečano otvoriti Boro Drašković, pozorišni i filmski reditelj. Direktor Bitef teatra Miloš Latinović istakao je da je Bora Drašković u pozorištu postavio najznačajnija dela u širokom umetničkom luku, od Šekspira do Molijera, Gorkog, Čehova, Kafke, Kočića, Kiša... Njegove predstave i filmovi su nagrađivani više puta. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je 1969. režirao čuvenu predstavu „Kada su cvetale tikve“. Kao važno gospodin Latinović ističe da je Bora Drašković bio član inicijativnog odbora i član žirija Bitefa 1967. godine. Predstave na glavnom programu Bitefa Boro Drašković je ocenjivao još četiri puta: 1974., 1980., 1990. i 1996. godine. Rečima: „Tako da, eto, imamo jednog od poslednjih ljudi koji su osnovali ovu manifestaciju od značaja za grad Beograd, od značaja za našu Srbiju, ali i, ja mislim, od značaja za pozorište i umetnost celog sveta.“, Miloš Latinović zaključuje ovaj segment, a blog pratite u narednim danima jer vas možda očekuje još nešto na ovu temu!

Potom reč prepušta producentkinji Kseniji Đurović i dramaturškinji Tijani Grumić, koselektorkama Bitefa uz umetničkog direktora Nikitu Milivojevića. Tijana Grumić detaljno predstavlja glavni i prateći program uz podsećanje na svečano otvaranje 4. oktobra koje će prethoditi predstavi Deca sunca. Takođe se govorilo o pratećem programu, 11. Cirkobalkani i 24. Polifoniji koja se ove godine održava pod sloganom: „Dvorište, šuma, džungla“. Osim tri predstave, Polifonija kao i u prethodnim godinama donosi i mnoge radionice, razgovore...  

Nakon toga Ksenija Đurović ističe da se oseća uzbuđenje u Bitefovom timu. Govori o tome da je interesovanje za ovogodišnji program veliko i da pored gostiju koji već tradicionalno dolaze na festival, dolaze i neki novi. Među njima su se našli brojni novinari i kritičari, ali i istraživači, teatrolozi, predavači, kustosi, pa i predstavnici drugih festivala iz cele Evrope.

Takođe podseća na članove žirija: predsednica žirija Ana Vujanović, održaće predavanje 5. oktobra u 18:00 u MTS dvorani. U žiriju će takođe biti i Nataša Barbara Gračner koje se svi sećaju iz višestruko nagrađene predstave Ali: strah jede dušu, Siniša Ilić, jedan od naših istaknutijih vizuelnih i performans umetnika, zatim Žoris Lakost, već dobro poznat Bitefovoj publici i Iris Rafetzider koja dolazi sa festivala Viner Festvohen. Ksenija ističe da je Bitef festivalu zaista velika čast da ima ovakav prestižan žiri.

Pomenuto je i zagrevanje za festival koje će se održati u subotu ispred TC Rajićeva, od 15:00 do 20:00 časova. Tu će se kroz igru, zapravo obaranje ruku,  i opušten razgovor zainteresovanima priblićiti predstave i sam festival. U 15 časova događaj će započeti pikselatom, svojevrsnim muralom od limenki koje je Bitef tim skupljao kao mali doprinos reciklažnim procesima u Srbiji. Ova akcija se realizuje uz pomoć programa „Svaka limenka se računa“. Naši blogeri će takođe biti prisutni i „izaći na crtu“ i „odmeriti snage“.  

Potom je Miloš Latinović dao reč Tamari Simović, specijalistkinji za interne komunikacije i društvenoodgovorno poslovanje kompanije Erste banka. Tamara Simović ističe da je ovo već treća godina za redom kako Erste banka podržava Bitef. Ona ističe: „Danas smo se našli da prebrodimo sve prepreke i zadržimo ono što je važno, dakle, negovanje kulture i umetnosti. Samo onda kada verujemo u sebe i snage usmerimo ka pravim vrednostima, onda možemo da kažemo da gradimo bolju budućnost za sve nas.“ Potom je Dušan Lalić iz Đenerali osiguranja govorio o svom viđenju Bitefa kao manifestaciji koja uvek vodi računa o tradiciji, a i da uvek prelazi granice. Takođe se raduje budućnosti i budućem partnerstvu sa festivalom.  Reči ovih sagovornika, kao i  njihova dugogodišnja saradnja ali i mnogih drugih velikih kompanija sa Bitefom, pokazuju samo da ima još onih koji itekako imaju sluha i za kulturu i umetnost, pa i za sam Bitef.

Miloš Latinović ističe da su u procesu opredeljivanja za slogan svi želeli da poruče da Bitef nije ničiji, nego da je naš. Govori da je poenta u tome da Bitef festival bude festival svih nas koji verujemo u lepotu i u važnost umetnosti i kulture za jednu zemlju.