Фото: Горан Срданов
Фото: Горан Срданов

Сала препуна расположених припадника „седме силе“ који су уз освежење и овај пут предано испратили Битефове најаве.

Директор Битеф театра нас је подсетио да је фестивал већ отворен пратећим програмом Циркобалкана који својим јубиларним издањем  заслужује  титулу „осме уметности" под слоганом ,,ЖИВИ ЦИРКУС". Прелудијско питање валоризације начина извођења којим се служи циркус нас доводи до пролога фестивала који ће 23. септембра бити обележен представом (Није) крај света. Њена светски реномирана режисерка Кејти Мичел, коју ћемо коначно имати прилику да видимо и у Београду, ће такав синкретички карактер проширити не само спајањем више различитих уметничких форми на сцени него и тематским надовезивањем на централно питање прошлогодишњег Битефа стварајући тако спону између ова два издања фестивала.

Уметнички директор Иван Меденица истиче да ће ове године Битеф свечано отворити Марина Давидова чији ћемо говор моћи да чујемо пре представе Сваки покушај ће се завршити скршеним телима и сломљеним костима. Њено гостовање је веома значајно и неочекивано с обзиром на политичку ситуацију која ју је приморала да напусти своју земљу. Ипак се можемо радовати њеном доласку као и другим иностраним гостима који ће бити умрежени и кроз пленарни састанак ИЕТМ-а. 

Продуценткиња фестивала Ксенија Ђуровић поменула је да се очекују пријаве око четири стотине учесника који ће се упознати са домаћом сценом кроз радионице, представе и предавања. Програм  ће почети јутарњим разгибавањем 30. септембра које ће се наставити и 1. октобра на тргу Николе Пашића од десет ујутру и грејаће нас све до затварања 2. октобра када се очекује и пуно плакања и загрљаја због растанка (ако је судити по утисцима са претходног састанка у Београду са којег се још увек препричавају приче о лудом проводу). Пријаве трају до 29. септембра, па ако желите осим разгибавања да испратите још неке од програма у оквиру пленарног састанка, још увек имате прилике.

Фото: Горан Срданов
Фото: Горан Срданов

Што се главног програма тиче, РТС ће и овај пут емитовати једну од представа на својим каналима. Ове године је у питању представа Кризе младог словеначког редитеља Жиге Дивјака настала у копродукцији Словенског младинског гледалишча и Маске која ће премијерно бити изведена на Битеф фестивалу. Маска ће на фестивалу бити присутна на више начина - као творац појма југофутуризам и часописа Маска чије ће специјално издање под називом YUFU 2.0 бити промовисано на фестивалу. Kонцепт југофутуризма, како Меденица наглашава, нема везе са југоносталгијом, нити са копродукцијским пројектом на регионалном нивоу већ представља тежњу групе младих људи, који нису рођени у време Југославије, да створе нови простор за заједничка уметничка промишљања.

Пратећи програми попут Југофутуризма, ИЕТМ-а и Циркобалкане иду руку уз руку са главним програмом Битефа колико и сладолед са укусом банане и чоколадног кекса који је после једночасовног разговора донео расхлађење пред талас врућих утисака који нас очекује.

Фото: Горан Срданов
Фото: Горан Срданов