Foto: Living Room, Dragana Udovičić
Foto: Living Room, Dragana Udovičić

Girl power na Bitefu

Osim u tematskom fokusu programa festivala zasnovanom na konceptu posthumanizma koji se javlja kao odgovor na globalnu ekološki krizu, angažovani duh ove godine Bitef pokazuje i  kroz sastav žirija koji je, sa jasnom namerom da se pruži podrška osnaživanju žena, potpuno ženski. To je, po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, skromni doprinos ženskom pokretu koji je na pozitivan način, iako iz ružnih razloga, potresao i našu zajednicu tokom prethodne godine.

Tako će odluku o tome koja predstava će osvojiti Gran pri „Mira Trailović“ doneti Šermin Langhof, umetnička direktorka Teatra „Maksim Gorki“ iz Berlina i predsednica žirija, Lusija Van Heteren, teatrološkinja i profesorka na univerzitetu Groningen u Holandiji, Agata Juniku, teatrološkinja i profesorka Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu, Sesilija Djurberg, pozorišna kritičarka i novinarka i Jovana Tomić, pozorišna rediteljka. Festival će biti svečano otvoren govorom još jedne velike žene, glumice i ekološke aktivistkinje Svetlane Cece Bojković.

Vesna Čipčić: novo glumačko iskustvo sa Ersanom Montagom

Prva predstava koja će biti izvedena u okviru takmičarskog programa, a ujedno i festivalska premijera je predstava  Living room Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Ersana Montaga. Predstava kojom se jedan od najznačajnijih evropskih reditelja mlađe generacije vraća na Bitef, nakon što je na 51. izdanju bio sa dve predstave u selekciji, a na 53. kao član žirija, još jedan je osnažujući „ženski“ momenat na festivalu jer brani stav da su žene, s koje god strane bili njihovi muškarci, najveće žrtve ratova i istorije, a to je prikazano na sceni i znakovito, nadrealno uvećanom slikom „Osvajanje Beograda“  najstarije srpske slikarke iz 19. veka, Katarine Ivanović.

Protagonistkinju opersku pevačicu Katarinu Malković u predstavi igra glumica Vesna Čipčić, za koju je premijera Living room-a na Bitefu kruna na izuzetnu, po njenim rečima „bitefovsku“ sezonu Beogradskog dramskog pozorišta, ali i potpuno drugačije iskustvo:

„Moram reći da sam kao glumica doživela nekoliko šokova kada je u pitanju Living room. Došavši na prvu probu zatekla sam kompletan dekor na sceni, kostime završene, svetlo, ton, sve do sitne rekvizite. Neuobičajeno za naše prilike, i moram priznati impresivno. A ono što je bio moj drugi šok kao glumice, je kada nam je Ersan rekao da nema teksta. Mislila sam, pa šta je ovo, ja sam ovde zalutala kao glumica. A onda sam posle svega 3, 4 probe na sceni sa Ersanom shvatila da meni taj tekst ne treba. To zadovoljstvo kada ne morate i ne treba da kažete, a da odigrate, je nešto jako glumački uzbudljivo“, rekla je glumica i dodala za Blog Bitefa:

„Susret sa ovakvim rediteljskim rukopisom za mene glumicu koja sam toliko dugo u pozorištu je nešto bez čega sada ne bih mogla da zamislim da mi je prošla karijera.  Toliko zanimljiv proces, radost, strast, emocija... Mogu samo da poželim mladim kolegama da jednom u karijeri prođu ovakav proces“ ─ zaključila je.

Za predstavu Living room, ali i sve ostale predstave glavnog programa možete nabaviti karte na blagajni u Kombank Dvorani svih festivalskih dana u periodu od 11 do 15h. Ipak, hajde da onlajn kupovinom odaberemo prema planeti odgovorniju opciju i odreknemo se suvišnog papira: to je možda mali doprinos, ali može biti veliki gest u trenutku kada smo...Na ivici budućnosti.

Vidimo se na Bitefu!
Mila Jovanović