Фото: Младен Савковић
Фото: Младен Савковић

Пројекат Климатска капсула, који ће представити Центaр за промоцију науке (ЦПН), за циљ има ширење свести о угрожености животне средине и потреби што бржег ангажовања у њеној заштити. Капсула је заправо комби у који заинтересовани пролазници могу ући и испред хиперреалистичне скулптуре човека који лежи и једва дише, погледати дистопичне сцене кратког филма о томе како би изгледао живот једног човека у Србији за неколико деценија. Скулптура је обично нешто што остави највећи утисак на посетиоце, а након одгледаног филма имате могућност да снимите своје утиске који ће бити сачувани и коришћени у даљем развоју овог пројекта. Уколико сте, ипак, љубитељи писане речи, организатори овог пројекта пружају вам могућност да адресирате неку од бесплатних разгледница коју ће они касније послати на наведену адресу.

Сам садржај кратког филма се састоји од „одласка у будућност“, у 2057. годину када живот у Србији (Земуну) једва да је могућ. Овај пут у будућност заснива се на неким од тренутних предвиђања о томе шта нас чека уколико еколошки отисак сваког од нас остане на тренутном нивоу. На вратима комбија исписано је Климатски времеплов, историјски приказ глобалног препознавања климатских промена и већих пројеката који су спроведени у покушају њиховог ублажавања.

Наша саговорница Мирјана Утвић, сарадник за реализацију програмских садржаја и израду експоната при Центру за промоцију науке, истакла је да је ово регионални пројекат и само један од планираних активности на пољу ширења еколошке свести. Такође нам је рекла да је циљ пројекта да се укључи што више становништва различитих узраста, приметивши да најмању еколошку свест имају старије генерације. С обзиром на различитости географских и социјалних особина различитих делова Србије, еколошки отисци и врсте реакције на њих су различите, па је такође нагласила да су за пројекат јако битне и локалне акције.

Мирјана нам је потврдила да ће капсула званично бити „активна“ до 2030. године када ће се преиспитати резултати њеног утицаја, међутим, ово не значи и крај пројекта, већ ће се он наставити кроз неке друге активности.