Foto: Mladen Savković
Foto: Mladen Savković

Projekat Klimatska kapsula, koji će predstaviti Centar za promociju nauke (CPN), za cilj ima širenje svesti o ugroženosti životne sredine i potrebi što bržeg angažovanja u njenoj zaštiti. Kapsula je zapravo kombi u koji zainteresovani prolaznici mogu ući i ispred hiperrealistične skulpture čoveka koji leži i jedva diše, pogledati distopične scene kratkog filma o tome kako bi izgledao život jednog čoveka u Srbiji za nekoliko decenija. Skulptura je obično nešto što ostavi najveći utisak na posetioce, a nakon odgledanog filma imate mogućnost da snimite svoje utiske koji će biti sačuvani i korišćeni u daljem razvoju ovog projekta. Ukoliko ste, ipak, ljubitelji pisane reči, organizatori ovog projekta pružaju vam mogućnost da adresirate neku od besplatnih razglednica koju će oni kasnije poslati na navedenu adresu.

Sam sadržaj kratkog filma se sastoji od „odlaska u budućnost“, u 2057. godinu kada život u Srbiji (Zemunu) jedva da je moguć. Ovaj put u budućnost zasniva se na nekim od trenutnih predviđanja o tome šta nas čeka ukoliko ekološki otisak svakog od nas ostane na trenutnom nivou. Na vratima kombija ispisano je Klimatski vremeplov, istorijski prikaz globalnog prepoznavanja klimatskih promena i većih projekata koji su sprovedeni u pokušaju njihovog ublažavanja.

Naša sagovornica Mirjana Utvić, saradnik za realizaciju programskih sadržaja i izradu eksponata pri Centru za promociju nauke, istakla je da je ovo regionalni projekat i samo jedan od planiranih aktivnosti na polju širenja ekološke svesti. Takođe nam je rekla da je cilj projekta da se uključi što više stanovništva različitih uzrasta, primetivši da najmanju ekološku svest imaju starije generacije. S obzirom na različitosti geografskih i socijalnih osobina različitih delova Srbije, ekološki otisci i vrste reakcije na njih su različite, pa je takođe naglasila da su za projekat jako bitne i lokalne akcije.

Mirjana nam je potvrdila da će kapsula zvanično biti „aktivna“ do 2030. godine kada će se preispitati rezultati njenog uticaja, međutim, ovo ne znači i kraj projekta, već će se on nastaviti kroz neke druge aktivnosti.