Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković

„Svako može da se bavi pozorištem“

Na samom početku Vujošević je napravio kratak uvod u biografiju Filipa Kena koji je od 2014. jedan od direktora u Nanter-Amandijeu, nacionalnom dramskom centru. Vujošević ga je potom  zamolio da pojasni kako se od  vizuelnog umetnika koji je bio aktivan u svojoj umetničkoj praksi najednom obreo u režiji. Ken se zahvalio Bitefu i Francuskom institutu na pozivu da učestvuje na ovom festivalu na kom je po prvi put. Takođe je rekao da se nada da će ova predstava nakon Bitefa moći da nastavi svoju turneju bez ikakvih restrikcija. Na pitanje kako je počeo da se bavi pozorištem uz osmeh je prokomentarisao da svako može da se bavi pozorištem. Preokret u načinu rada u pozorištu  doživeo je 2016.godine. Naglasio je da radi već dugi niz godina sa istim glumcima i da je to možda zato jer mu  se većina predstava bavi temama o kraju sveta. Naglasio je kako su vizuelni umetnici, slikari često sami, a da to u pozorištu nije slučaj i zato smatra da je pozoriše u stvari velika nada.

Filip Ken je bio upitan da prokomentariše svoj proces rada i da li uvek zna da li će predstava imati komičan ili pak dramski karakter. Saznali smo da on o tome ne razmišlja i da kreće potpuno bez ikakvih predikcija. Konkretno za ovu predstavu znao je da želi pet izvođača sa maskama i da želi, kao i u većini svojih komada da se bavi ekologijom. Nakon toga se uključio u razgovor i Gaetan kako bi malo pojasnio sam proces rada. Rekao je da su dosta radili na improvizacijama, da su se doticali i klovnova, ali da je svakako bio timski rad u pitanju. Maske koje su od samog početka imali su im bile od velike pomoći kako bi što bolje uradili transformaciju tela za određeni karakter tj. strašilo. Reditelj je podelio priču kako je došao na ideju za maske i napomenuo je da je tokom proba često imao u glavi Beketa i da je u stvari on kreirao metafizičku situaciju u kojoj su se našla strašila.

Zvuci strašila sa jajima

U razgovor se uključila i publika koja je želela da prokomentariše sam kraj predstave i da sazna da li su izvođači sinhronizovani (nahovani) ili pak govore i pevaju uživo. Saznali smo da je sve uživo, kao i njihov raznovrsni bend u kom pored metalofona postoje i električne gitare, klavijature itd. Maestralnost modulacije glasa kod izvođača ostavila je publiku bez daha što je svesrdno podelila sa autorima predstave. Ono što je možda ipak ostalo kao znak pitanja, za razmišljanje nakon odgledane predstave, su misteriozna svetleća jaja na samom kraju. Iz publike se začuo komentar kako je ova predstava puna empatije koja je tako retka da se nađe na sceni ali i u životu, i da je zato empatija dragocena kao i ova predstava.

Celokupan razgovor možete da pogledate na priloženom snimku ili na Jutjub kanalu Bitefa.

 

Anketa publike

Ovidiu Miron, programator Temišvara 2023, evropske prestonice kulture

Mislim da je scenografija jedinstvena, a ono što se meni posebno svidelo jeste ironija, možda čak i sarkazam koji prožima komad. Mislim da je ovo jedan hrabar, pa čak i originalan način da se ukaže na neke probleme vezane za klimatske promene, ali i na hipokriziju i manjak nekih pravih rešenja. Mnogo se priča, ali se malo radi.

 

Sem Bel, glumac i pisac iz Velike Britanije

Svideo mi se način na koji je distopija prikazana na sceni. Svideli su mi se i čudni likovi - njihovi distortovani glasovi i uvrnut fizički izgled. Humor je ozbiljne teme učinio opipljivijim. Kraj je bizaran ali divan, i zahvaljujući dugačkom aplauzu na kraju, osetio sam da sam bio deo jednog posebnog iskustva. Nisam siguran koja je, tačno, poruka... osim da bi trebalo da se osvestimo pre nego što sjebemo svet na kom će, potom, ostati jeziva mada šarmantna strašila.

 

Branka Tomanović, penzionerka

Vrlo mi se dopala predstava zaista. Prosto poruka joj je jaka. Da ne pričam da je način na koji je to sve ispričano božanstven. Baš smo prijateljica i ja pričale o tome, ne znamo šta su ljudi našli smešno, znate. Zašto su se tako slatko smejali? Zato što je poruka tuga koja nam preti.

 

Gvozden Grubač, đak u osnovnoj školi, ima 12 godina

Bila je poprilično zanimljiva obrada teme. I nisam baš razumeo u potpunosti taj deo o jajima i mislim da ću razmišljati malo o tom delu večeras i sutra ujutru kad se budem probudio. Svidelo mi se, bila mi je poprilično smešna tema i predstava je lepo urađena. Kostimografija mi se svidela. Gledao sam još jednu predstavu pre ove na Bitefu, ali mi je ova bila malo zabavnija.