Foto: Vesna Lalić
Foto: Vesna Lalić

Par reči sa selektorom nakon predstave

(Razgovor sa Ivanom Medenicom, umetničkim direktorom Festivala)

Zašto ste odlučili da ova predstava bude  u Prologu  festivala?

- Ova  predstava se igra u danu Prologa koji zapravo najavljuje  festival, glavnu temu celog izdanja. Ponekad kao što je ovo slučaj, ona je  kopča  sa prošlogodišnjim izdanjem Bitefa jer je prošlogodišnje izdanje bilo u znaku ekološke problematike. Sasvim je razumljivo da je ova predstava prva i da pravi tu kopču, a tema ovog kao što je poznato je pitanje rada, radnih odnosa, odnosa moći u različitim profesijama, što je takođe jedan element u tekstu Kris Buš: profesionalne tenzije, pitanje privilegovanosti u određenim profesijama, pitanje prekarnog rada itd. U savremenom svetu moramo da  shvatimo da se ta socijalna pitanja ne postavljaju samo kad je reč baš o prekarijatu, naravno to je važno, možda i najvažnije, nego da igra moći, potčinjavanja, odnosi neravnopravnosti postoji i u nekim profesijama u kojima ne mislimo da postoji i gde ne bi smelo da postoji kao što je naučni i univerzitetski rad.

Anketa publike

- Mislim da je predstava odlična i da tretira jako važnu temu na jako pametan način, i da je pravi trenutak da se priča o ovim stvarima. Svideo mi se način na koji su ovako kompleksnu temu ispričali i predstavili.
Vladimir Aleksić, glumac

- Sviđa mi se kako je upakovano, neke informacije koje su uvek rezervisane za neka lična interesovanja, da li te zanima  tema ekologije, a zapravo su oni to fantastično inkorporirali u predstavu, i nekako sam prvi put osetio da to na taj način može da bude aktuelno u pozorištu, i toliko pozorišno predstavljeno, cela ta priča o ekološkoj katastrofi koja nas očekuje
Slaven Došlo, glumac

- Mislim da je važna predstava i da je vešto izvedeno to da neke poruke koje treba da čujemo ne budu nekako pretenciozne i nametljive. Mislim da je sa dobrom merom rečeno sve što treba da bude rečeno.
Mina Ćirić, dramaturškinja i dramska spisateljica

- Predstava je fenomenalna, jer je jako važna tema, jer ima važnu i bitnu podlogu, jer se vidi da nije nastalo kako im je došlo već da je dosta izučavanja iza toga i da se bavi bitnim temama i ima referacije na važna filozofska pitanja i egzistencije, npr. kako smo došli do trenutka gde smo sada i toga da imamo trenutno slobodnu volju da promenimo nešto što će biti u budućnosti i toga šta je naš odabir i šta je naša odgovornost. Tako da tema je vrlo važna, forma je interesantna, izaziva zanimljiv efekat. Rekla bih da predstava na neki način nije dovedena do kraja, mislim da nije na mene ostavila onoliki utisak koliko je mogla. Mislim da je imala veći potencijal, ali se bavi dobrim temama u dobroj formi.
Aleksandra Kostić

- Vrlo je šokantna, opominjuća, odlična. Ono što mi se posebno dopalo, je što je šire od same ekološke teme. Odnosi se na čitavu bolest ove civilizacije. Taj surovi neoliberalizam, onda rasizam, jedna šefica priča o ekološkim temama, a kinji ovu devojku jer je crne puti. Odnosno, na sve ono što čini stravičnu bolest ove civilizacije. Opominjuća i fantastična serija prizora.
Radmila Radosavljević, novinarka Danasa

- Veoma je značajno što smo videli ovu predstavu i po temi koju su dali - tema od ogromnog značaja za čitav svet, a naravno i po umetničkim sredstvima koja autorka zajedno sa svojim saradnicima koristi.
Ksenija Radulović, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti

- Mislim da je predstava važna, mislim da je jako vešto spakovana jedna jako važna tema. I zanatski je savršeno urađeno, kombinacija minimalističkog scenskog pokreta koji je vrlo efektan i način na koji je ispričana ova važna tema je super.
Mina Đirđ, dramaturškinja i koreografkinja

- Dobra je predstava jako. Imala sam mali problem sa tekstom, nije mi u kontinuitetu bio isti, inače je predstava bila odlična.
Natalija Todorović

- Predstava je u meni probudila neku čudnu mešavinu emocija, za koje mislim da trenutno više vuku ka pozitivnom utisku. Isprepletane misli mi ne dozvoljavaju da sa sigurnošću iskažem svoj stav. Trebalo mi je dosta vremena da se naviknem na dinamiku kojom se kreću i kojom pričaju glumci. Volela bih da pohvalim ženu „u sredini“  način na koji se ona pomera me je podsetio na pomeranje junaka u igricama i moram da priznam da je ona ostavila najveći utisak na mene. Nije mi žao što sam pogledala predstavu, ali mislim da mi je potrebno malo vremena da bih tačno mogla da kažem šta mislim o celokupnom događaju.
Mila Miljković, studentkinja

- Meni se predstava stvarno dopala, bila mi je jako zanimljiva. Ja nemam previše iskustva sa Bitefom , a mislim da nemamo baš priliku da gledamo ovakve predstave na ovim prostorima. Mene najviše ustvari dira tema, apsolutno me se tiče, o tome često razmišljam kao neko ko ima 29 godina i razmišlja o tom nekom životnom putu. Ima li smisla? Šta ima smisla? Deca - ne deca, grad - selo , eko - nije eko.. Da li naš mali otisak ima smisla ako će Tejlor Svift da ode na kafu svojim privatnim avionom? To su neke teme koje me vrlo interesuju, tako da je meni ovo bilo jako zanimljivo.
Danica Grubački, glumica