Iz predstave Carstvo nebesko  foto: Jelena Janković

Iz predstave Carstvo nebesko foto: Jelena Janković

Predstave Bitef teatra i Bitef festivala su ostvarile potpuni trijumf na upravo završenom 63. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

„Jami Distrikt“, čiji su koproducenti Bitef teatar, Centar za kulturu Tivat, Asocijacija MASZK Segedin i Think Thank studio Novi Sad, osvojio je čak sedam Sterijinih nagrada: za najbolju predstavu, tekst savremene drame (Milena Bogavac), režiju (Kokan Mladenović), glumačka ostvarenja (Jelena Graovac i Nina Nešković), kostimografsko ostvarenje (Ivana Nestorović), kao i najbolju mladu glumicu (Isidora Simjonović).

Koprodukcija Bitef teatra i Narodnog pozorišta u Beogradu, „Carstvo nebesko“, u režiji Jerneja Lorencija, osvojila je šest nagrada: za glumačko ostvarenje (Bojan Žirović), originalnu scensku muziku (Karmina Šilec), scenski pokret (Gregor Luštek), kao i Specijalnu Sterijinu nagradu za dramaturgiju (Matic Starina). Važno je napomenuti da je ova predstava rađena kao festivalska produkcija Bitefa i Narodnog pozorišta i da je imala svoju premijeru na 51. Bitefu 2017. godine. Takođe, žiri Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije doneo je jednoglasnu odluku da Sterijinu nagradu Okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodeli ostvarenju „Carstvo nebesko“, dok je reditelj Jernej Lorenci dobio nagradu novosadskog lista Dnevnik za umetničko ostvarenje.  

Povodom nagrada Miloš Latinović, direktor Bitefa, izjavio je: „Bitef je kao producent doživeo ogroman uspeh. To je jedinstven slučaj u istoriji Pozorja ali, mi ga doživljavamo kao produkt kontinuiranog rada i angažovanja na razvoju - ne samo domaćeg dramskog teksta, koji je ovde u fokusu - nego i umetnika koji imaju potencijal da savremenim umetničkim sredstvima govore o društvenim problemima naše svakodnevice. Bitef teatar je posebno ponosan na svoje koprodukcione potencijale, koji uvažavajući brojne saradnike Bitef teatra, rezultiraju vrhunskim ostvarenjima. Mislim da je kontinuitet prisutnosti Bitef teatra na Sterijinom pozorju veoma važan. Podsećam da smo pre dve godine imali predstavu „Život stoji, život ide dalje“ Jelene Bogavac i Filipa Vujoševića, koja je dobila Specijalnu Sterijinu nagradu i Nagradu za mladog glumca i predstavu „Novo doba“ Dina Mustafića i Vuka Boškovića, koja je Bitef teatar predstavljala u prošlogodišnjoj selekciji. Smatram, takođe, veoma važnim i sve jasniju integrisanost Bitef teatra u osmišljene koncepte Bitef festivala, to jest uočljivu refleksivnost, koja je suštinski i temeljna ideja osnivača, Bitef festivala kroz repertoar Bitef teatra. Tako se obezbeđuje prisutvo “novih pozorišnih tendencija” u kontinuitetu i u teataraskom prostoru između dva festivala…“

Ovakav uspeh naših produkcija predstavlja ogromnu motivaciju u nastojanjima da i dalje insistiramo na pozorišnom izrazu koji korespondira sa savremenim svetskim tendencijama, kao i da, u saradnji sa partnerima, stvaramo predstave koje će pomerati granice sredine u kojoj živimo.

Inače, 52. Bitef biće održan od 14. do 22. septembra 2018. godine. Za sada je ekskluzivno najavljena jedino predstava iz selekcije kojom će festival svečano biti zatvoren u Sava Centru  i to velikom međunarodnom koprodukcijom „Rekvijem za L“ čiji je nosilac belgijska kompanija Les Ballets C de la B, a koja je početkom godine imala svetsku premijeru. Osnova ove muzičke predstave je Mocartov rekvijem koji je sjajno prožet afričkim pogrebnim pesmama. Autori su kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni koreograf Alan Platel, koji će biti jedna od najvećih međunarodnih zvezda 52. Bitefa. Pratite nas jer će uskoro početi rezervacije i prodaja ulaznica za ovaj spektakularan pozorišni događaj.