Ovo je dokumentarna predstava, ali ne i biografska drama. Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizionizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u regionu, ali i u čitavoj Evropi.

Nakon predstave - interaktivna prezentacija „Dnevnik pozorišnog procesa: Kako smo bili živi?“ - glumci sa rediteljkom Milenom Bogavac vode publiku kroz proces od kastinga do premijere. Publika 19. Bitef Polifonije imaće priliku da učestvuje u prezentaciji procesa, koji nije uključivao samo pozorišne i muzičke probe već i niz drugih događaja, kao što su javna predavanja, razgovori, tribine, projekcije filmova, snimanje i produkcija mini-serijala, radionice, intervjui, intimni performansi, tematske šetnje Beogradom, obeležavanje godišnjica, kao i niz drugih programa. Cilj ovih aktivnosti bilo je samoobrazovanje koautorskog tima, ali i pokušaj da se istraži ko su sve danas akteri i akterke antifašističkih pokreta u Srbiji. Publika će pogledati prezentaciju, nakon čega će dobiti priliku za razgovor sa ekipom predstave.

Koproducenti: UK „Parobrod“, Beograd; FIAT, Podgorica; Firchie Think Thank Studio, Novi Sad; AKUD Ivo Lola Ribar, Beograd; Mokrin House, Mokrin

Podrška/sponzori: Posebno se zahvaljujemo firmi Triple Jump, ekskluzivnom distributeru marke Converse, kompaniji multiVISION, Bitef teatru, kompaniji Heineken Srbija, diskontu pića Drink Store, Vinariji Temet, Ivanu Jevtoviću i bendu Psihobilje, Bojani Vunturišević, Jeleni Bogavac, Zoranu Rakiću, Neveni Caković, Mileni Radovančev, Luni Jović, Anđeli Milojević, Aleksandri Jovanović, Mileni Đukić, Vanji Sakić, kao i našim saveznicima, publici.

Autor fotografija: Jelena Janković