Knjiga je rezultat teorijskog eksperimenta pokrenutog u okviru platforme Critical Practice (Made in Yugoslavia) i u saradnji sa 10 kustosa različitih plesnih festivala i programa. Učesnici ovog eksperimenta su Gigi Argiropulu, kustoskinja nekoliko festivala u Atini, Florijan Malcaher, kustos Impuls festivala u Dizeldorfu, Sina Saberi, kustos festivala u Teheranu, Krista Špat, kustoskinja Tanckvartira u Beču, Anjes Kvakels, umetnička direktorka Kulturnog centra Buda u Kortrijku, Ana Janevski, kustoskinja za performans i nove medije u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, Dragana Alfirević, kustoskinja Ko-Festivala u Ljubljani, Anastasja Prošutinskaja, kustoskinja za ples u Kulturnom centru ZIL u Moskvi, Biljana Tanurovska Kjulavkovski, kustoskinja programa Platforma u Skoplju, i Marijana Cvetković, kustoskinja Kondenz festivala u Beogradu.

Osnovni koncept potekao je od Ane Vujanović, teoretičarke i mentorke na programu Critical Practice. U društvu koje zovemo globalnim i u vremenu koje se naziva univerzalno postistorijskim, ovim eksperimentom ponovo se promišlja značenje i vrednost konteksta, prožimanje fenomena, uticaja, tekstova, tela, prijateljstava, savezništava, neprijatelja, istorije... koji čine okruženje usred kojeg mi delujemo. Prateći takav uvid, glavna tema istraživanja je važnost sociopolitičkog i kulturnog konteksta za umetničku i kustosku praksu. Kao rezultat, imamo knjigu koja pokazuje mnogostranost i homogenost na „međunarodnoj savremenoj plesnoj sceni“, kao i šta to znači biti aktivan lokalno i međunarodno u ovim uslovima.

Svako od pozvanih kustosa predložio je po jedan performans, a skup od 10 performansa poslužio je kao imaginarni program festivala koji bi kustosi kontekstualizovali u svojoj sredini (na svom festivalu, u svojoj instituciji i slično). Tekstovi u ovoj knjizi su rezultati tog misaonog procesa. Oni donose odgovore na važna polazna pitanja: koliko je međunarodni kontekst inkluzivan i koliko je lokalni kontekst autentičan.

Knjiga je doprinos teoriji i praksi kustoskih studija i namenjena je širokom krugu čitalaca koji se bave kustoskim radom, produkcijom u oblasti izvođačkih umetnosti i istraživanjima.

Knjiga je deo projekta Life Long Burning, podržanog od Programa Kultura 2007-2013 Evropske komisije.