Marija Vujinović, PR menadžerka kompanije TeleGroup
Marija Vujinović, PR menadžerka kompanije TeleGroup

Kako biste laicima objasnili IT sektor? Koje vrednosti za današnje društvo stoje iza hardvera i softvera?

Savremene tehnologije drastično su izmenile našu svakodnevicu. Život bez modernih tehnologija postao je gotovo nezamisliv, a način na koji radimo i živimo promenjen. Informacione tehnologije primenjive su u gotovo svim granama indrustrije. Svakodnevno nas iznenađuju, u velikoj meri olakšavaju nam život, a njihov potencijal je često nesaglediv.  Od mogućnosti jednostavne komunikacije i dostupnosti podataka sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme, uspešnijeg protoka informacija, automatizacije procesa, do primene u gotovo svim segmentima ljudskog života u celom svetu - od obrazovanja i mogućnosti učenja na daljinu, usluga eUprave za građane, elektronskog načina plaćanja proizvoda i usluga, do fleksibilnijeg i efikasnijeg lečenja i transporta, itd.

Radite u domaćoj IT kompaniji kao PR menadžer. Mnogi IT zamišljaju kao dosadnu programersku priču. Zašto vam je baš rad u IT sektoru zanimljiv za razvoj karijere? Šta biste izdvojili kao najprijatniji, a šta kao najizazovniji deo svog posla?

IT je dinamična i izazovna industrija koja nameće najviše standarde poslovanja i odgovornost za dalje unapređenje načina na koji živimo i radimo.  Sama ta činjenica je dovoljan motiv za mene da radim u takvoj industriji. Brzina promena i razvoja novih tehnologija nameće da kao PR menadžer pratim sve te trendove i efikasno ih komuniciram što nekada može biti pravi izazov. Sa druge strane, društveno odgovorno poslovanje je sastavni deo korporativne kulture TeleGroupa-a, a i mog posla kao PR menadžera i to je ono u čemu najviše uživam.

Ovogodišnji Bitef u fokusu ima zajednicu. Da li mislite da nove tehnologije doprinose razvoju zajednice i olakšavaju interakciju među ljudima ili se upravo zbog njih otuđujemo na svim nivoima?

Nove tehnologije predstavljaju neminovnost razvoja društva i zato, paralelno sa ulaganjem u njihov razvoj i primenu, moramo da nalazimo i još više afirmišemo one segmente u društvu, koji pomažu da ta zajednica živi, da se osluškuju njene potrebe i želje. Osnovni cilj novih tehnologija i inovacija jeste da poboljšaju svakodnevni život, i zato je važno da znamo prirodu modernih tehnologija, njihovu svrhu i benefite koje nam kao društvu donose. 

Slogan koji se vezuje za TeleGroup je Jedan za sve. Šta njime želite da prenesete?

TeleGroup je već više od 25 godina pouzdan tehnološki partner na tržištu Zapadnog Balkana. Zahvaljujući iskustvu i razumevanju poslovnih procesa, u mogućnosti smo da korisnicima pružimo optimalna rešenja za povezivanje, digitalizaciju, automatizaciju i zaštitu svih segmenata poslovanja. Sloganom Jedan za sve želimo da istaknemo da pružamo tehnološka rešenja koja su našim korisnicima neophodna da modernizuju poslovne procese, način proizvodnje i pružanja usluga u skladu sa novim tendencijama digitalne ekonomije i time ostvare svoj pun potencijal.

U odnosu na nove tehnologije koliko mislite da je pozorište i dalje interesantno i šta može da ponudi?

Svedoci smo toga da pozorište, kako klasično, tako i savremeno, sve više okuplja mladu publiku. To samo potvrđuje da pozorište, sa manje ili više oscilacija, zauzima značajno mesto i ima važnu ulogu u modeliranju pogleda i mišljenja na sve što se dešava oko nas. Zadatak pozorišta je da očuva slobodu i glas umetnika, da prevaziđe utvrđene granice, omogući hrabre iskorake i kao takvo nikada ne može biti prevaziđeno i ugroženo razvojem modernih tehnologija.

Kao kompanija koja je pokazala najveću posvećenost principima društvene odgovornosti u Srbiji, TeleGroup je nosilac prvog mesta u kategoriji srednjih privrednih društava i dobitnik Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“, koju je dodelila Privredna komora Srbije u maju 2019. Možete li nam reći nešto više o projektu za koji ste dobili nagradu?

TeleGroup već pet godina tradicionalno podržava organizaciju Dostignuća mladih i projekat učeničkih kompanija koji predstavlja najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja. Misija naše kompanije je da kroz podršku ovom programu omogućimo pripremu i osposobljavanje generacija učenika za uspešan život i rad u savremenom svetu u kome su najveće vrednosti inovativnost i preduzetnička inicijativa. Prepoznali smo značaj ulaganja u ovaj program jer smatramo da na taj način učenici imaju priliku da steknu direktna iskustva iz tržišne ekonomije i upoznaju se sa osnovnim principima po kojima funkcioniše biznis. U cilju promocije upotrebe  informacionih tehnologija u poslovnim modelima učeničkih kompanija, tradicionalno dodeljujemo specijalnu IT nagradu onim kompanijama koje u najboljoj meri objedine inovaciju i održivi razvoj poslovanja.

Pod sloganom IT is Art dajete podršku visokoj umetnosti kroz razne projekte, a jedna od njih je Bitef festival. Zašto ste se odlučili baš za tu liniju podrške?

Smatramo da je obaveza i dužnost uspešnih kompanija u Srbiji da pomažu i stvaraju pozitivan uticaj na svoje okruženje. Naš cilj je da nastavimo da doprinosimo kontinualnom razvoju društva bilo da je reč o ekonomskim, socijalnim ili ekološkim pitanjima. U saradnji sa različitim organizacijama poput akademskih institucija, Inicijative digitalna Srbija, privrednim komorama, poslovnim asocijacijama, razvijamo inicijative koje pomažu u prevazilaženju izazova u oblastima nauke, obrazovanja, inkluzije društveno ugroženih grupa, kulture i umetnosti, zdravstva, kao i zaštite životne sredine. Smatrajući da je kvalitetno obrazovanje moguće samo u kreativnom mozgu zadovoljnih mladih ljudi, a da muzika, ples, kultura i umetnost uopšte predstavljaju podsticajne elemente, naša kompanija ih favorizuje kao najlepši i najkorisniji model da se pokrene inovativnost mladih. Upravo zato smo verni prijatelji Bitef festivala, Beogradskog festivala igre, Manifestacije Noć muzeja, i mnogo drugih kulturnih manifestacija.

Telegroup je takođe vrlo osvešćen po pitanju rodne ravnopravnosti. Direktorka marketinga, Dijana Gligorijević, članica je brojnih organizacija za osnaživanje žena. I kroz podršku Enter konferencije i drugih osnažujete i žene u IT sferi. Tokom Bitef-a vi realizujete svoju konferenciju „Women’s Cyber Forum : Launching Careers in Cyber Space“ koja će se održati 19. septembra u Skupštini grada Beograda. O čemu se radi, kome je konferencija namenjana i šta nas očekuje?

Kao nastavak na našu tradicionalnu Infosec konferenciju posvećenu najnovijim trendovima u oblasti informacione bezbednosti, ove godine organizujemo edukativnu konferenciju u smeru promocije uloge žena u oblasti informacione bezbednosti i informacionih tehnologija uopšte. Informaciona bezbednost danas je postala jedna od najaktuelnijih i najbrže rastućih oblasti tehnologije širom sveta. Uprkos sve većoj potrebi edukovanih kadrova u ovoj oblasti, zastupljenost žena u sajber radnoj snazi ostaje niska. Predikcije su da do 2022. godine može doći do globalnog deficita od 1,8 miliona stručnjaka u oblasti informacione bezbednosti. Upravo zato, konferencija ima za cilj da podstakne i žene i mlade na rad u tehnološkom svetu kao najperspektivnijoj oblasti današnjice.  Digitalizacija je zahvatila sve grane društva, pa je kvalifikacija i edukacija u IT sektoru, a posebno u oblasti informacione bezbednosti neminovnost.

Vaši zaposleni isto toliko i tokom godine redovno na mesečnom nivou posećuju Bitef teatar, koji je nastao i predstavlja ođek festivala tokom godine. Da li je redovni odlazak zaposlenih u Bitef doprineo osećaju zajednice u vašem kolektivu i kakvi su utisci vaših zaposlenih?

Bitef je oduvek bio savremen, inovativan, otvoren i avangardan, a Bitef festival centar pozorišnog sveta Beograda svakog septembra, tako da naši zaposleni sa zadovoljstvom biraju da budu deo toga. Zajednički odlazak u pozorište je uvek dobra prilika za druženje i jačanje relacija između zaposlenih.  

Da li verujete da zajedno kroz pozorište možemo da vratimo nadu u bolji svet?

Pozorište, kao značajan segment umetnosti i kulture uopšte, nikada neće ostariti, a samim tim nikada neće nestati njegova moć da nam uliva i da nam ohrabruje nadu u bolji svet. Time se i mi rukovodimo, podržavajući kako tradicionalne, tako i savremene tendencije ove scenske umetnosti. 

Kako mislite da treba da počnemo ljubav iz početka kao pojedinci?

Da zanemarimo i prevaziđemo sve što je iza nas ružno, neprijatno i da se okrenemo budućnosti s otvorenim umom i pozitivnim pogledom na svet.