dr. Ivana Petrović, medicinski direktor bolnice Bel Medic
dr. Ivana Petrović, medicinski direktor bolnice Bel Medic

Saradnja Bel Medic-a i Bitefa traje već dugo. Zbog čega Vam je bilo važno da podržite festival?


Bitef je sinonim za visoku umetničku vrednost i za pomeranje granica u pozorištu. Bel Medic tokom 24 godine postojanja takođe polako pomera granice, ne samo u medicinskom sektoru Srbije i kada su u pitanju efikasnost, kvalitet i multidisciplinarni pristup u dijagnostici i lečenju pacijenata ali i kada je u pitanju prateći nemedicinski servis.

Bitef se ove godine bavi društvom kao zajednicom koja se urušava na svim nivoima. Šta mislite da je presudno da bi društvo kao zajednica bilo zdravo i razvijalo se?


Pre svega - mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca, a onda definisan sistem duhovnih vrednosti koje  društvo promoviše a porodica i škola implementiraju. 


Na ovogodišnjem plakatu Bitefa fokus je na tanjiru i noževima. Kako kaže poznata poslovica „u zdravom telu zdrav duh“, te smo svesni toga da kao pojedinci treba da pazimo šta jedemo. A koliko je za društvo kao celinu važno da pazi da li jede sve što mu se servira?


Važno je da dete naučite šta treba da jede kako bi kasnije u životu  pravilno biralo. Ako mu u detinjstvu servirate samo brzu hranu, obojene gazirane napitke i slatkiše - to će tražiti i kasnije i u tome uživati. Ako ga naučite da jede čorbu od povrća, salatu, voće, ribu - to će biti njegov izbor i kasnije u životu.
Ako mu „servirate“ u detinjstvu samo reality show, turbo folk, igrice a ne ponudite teatar, balet, izložbu jasno je kakav će izbor praviti kad odraste.


Bel Medic ima veliku zajednicu i bolnica je kojoj ljudi veruju. Kako se to postiže?


Konstantnim radom, uvođenjem novih tehnologija i dijagnostičkih procedura, edukacijom i treningom kadra, ulaganjem u opremu.


Kažu da nije dijeta paziti samo šta jedemo, već i šta čitamo, sa kim se družimo, šta gledamo. Već dugo pratite Bitef i dežurate na svakoj predstavi. Koliko pozorište doprinose sveopštem zdravlju i da na neki način pozorište „može da leči”, pojedince ili društvo?


Uvek vas Bitef iznenadi i pomeri, natera Vas na razmišljanje i preispitivanje. Poruka je gledaocu poslata na najorginalnije i najrazličitije moguće načine - sintezom glume, pokreta i muzike, interakcijom sa publikom, a nekada uz pomoć novih tehnologija iz tzv. sajber teatra.


Učestovali ste u istorijskom trenutku kada je Bitef doveo u Beograd predstavu „Olimp - u slavu kulta tragedije” koju je RTS uživo prenosio 24 sata. Vaša ekipa je takođe dežurala 24 sata. Kakvo je to iskustvo bilo? 


Za Bel Medic svakako lakši zadatak jer su se medicinske ekipe smenjivale ali za aktere predstave izazovno i veoma iscrpljujuće. I tu je pomerena granica…


U sklopu našeg partnerstva obezbeđujete Bitef timu vaučere za redovni godišnji sistematski pregled. To je za radnike u kulturi luksuz, dok je u koporativnom sektoru privatno osiguranje redovna praksa. Koliko je ovaj oblik prakse važan za očuvanje zdravlja i šta svako od nas može da uradi za prevenciju?


Sistematski godišnji pregled je značajan iz dva razloga: 
1.    da otkrijemo faktore rizika po zdravlje ( npr, povišene masnoće u krvi) jer kada ih znamo, uklonićemo ih i time smanjiti šansu da obolimo 
2.    da rano otkrijemo bolest  ako postoji -  jer se blagovremeno započeto lečenje najčešće završava izlečenjem


Osim toga Bel Medic je društveno odgovorna kompanija. Zašto ste u tom segmentu odabrali Bitef?


Bitef prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti.