Ова зграда говори истину

Перформанс инсталација

Иницијатива „Kада би зграде говориле“ је перформативни пројекат који је покренут 2015. године у згради скопске Зелезничке станице у организацији Факултета за ствари које се не могу научити (ФР~У). Он се развија извођењем, односно он изводи активан простор као естетски и етички процес стварања односа и веза. Сходно томе, сценски дизајн није физички изграђена сценографија, иако она постоји у виду зграде и биоскопске сале, већ искуствено и емотивно моделирање кроз уметнички процес, формативни и трансформативни, који тежи к томе да постане брижна заједница која ће деловати и преко сопственог прага. Заступљен је савремен интердисциплинарни ангажман који обједињује елементе визуелних и извођачких уметности, проширујући њихов домет и оквир, и залаже се за очување значаја јавног и јавног простора. 

Перформанс инсталација Ова зграда говори истину изводи се у размери 1:100 као сажето искуство претходних активости, као вишевременска архива, која би уживо требало да нам каже: ако то можемо овде, можемо било где! И управо ово је дизајн перформативне агностичке заједнице.

Ова зграда говори истину састоји се из три дела: инсталација са перформативним програмом, кратак видео под називом „Kино Kултура” и двојезична публикација.

 

Инсталација са перформативним програмом:

Учесници:

Илија Тирицовски, Горјан Атанасов, Марко Наумовски, Сашко Потер Мицевски, Александар Kотевски, Стојанче Цавировски, Владо Димоски, Тони Трајковски (Цонструцтионс десигн дооел, Скопље), Иванчо Велков, Миле Kрстевски, Александар Јовановски, Андреј Гурески - Мембранинг студио Скопље, чланови кућног савета стамбене зграде Железничке станице (Слободан Kоцевић, Томе Kаревски, Иван Џијановски), Филип Аврамчев (Универзална сала Скопље).

Kратак видео „Kино Kултура”: Биљана Тануровска Ћулавковски, Виолета Kачакова,

Слободан Унковски , Илија Тирицовски, Сашко Потер Мицевски, Александар Kотевски,

Стојанче Цавировски

Двојезична публикација: Борис Бакал, Биљана Тануровска Ћулавковски, Јанез Јанша, Ана

Виленица, Симона Димковска, Марија Гелмановска, Јана Kастратовић, Томе Димитриевски,

Kома десигн студио, Јасмина Ђоргиева, Бехар Далипи, Ана Василева, Драгана Заревска,

Анђела Петровска.

Пројекат је представио павиљон Републике Северне Македоније на Прашком квадријеналу 2019.

Пројекат је подржао Град Скопље и Министарство културе Републике Северне Македоније.

Презентација пројекта у Новом Саду реализована је у оквиру програма „Kалеидоскоп

културе“ уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“.

 

За све посетиоце програма улаз је слободан.

За све заинтересоване грађане Београда биће организован аутобуски превоз.

Полазак је планиран за 22.09. у 10:30 испред цркве Светог Марка. Превоз је потребно резервисати најкасније до 20.9. на мејл адресу: kristina.krspogacin@bitef.rs

Број места је ограничен. Превоз и улаз на овај догађај су слободни.