Ova zgrada govori istinu

Performans instalacija

Inicijativa „Kada bi zgrade govorile“ je performativni projekat koji je pokrenut 2015. godine u zgradi skopske Zelezničke stanice u organizaciji Fakulteta za stvari koje se ne mogu naučiti (FR~U). On se razvija izvođenjem, odnosno on izvodi aktivan prostor kao estetski i etički proces stvaranja odnosa i veza. Shodno tome, scenski dizajn nije fizički izgrađena scenografija, iako ona postoji u vidu zgrade i bioskopske sale, već iskustveno i emotivno modeliranje kroz umetnički proces, formativni i transformativni, koji teži k tome da postane brižna zajednica koja će delovati i preko sopstvenog praga. Zastupljen je savremen interdisciplinarni angažman koji objedinjuje elemente vizuelnih i izvođačkih umetnosti, proširujući njihov domet i okvir, i zalaže se za očuvanje značaja javnog i javnog prostora. 

Performans instalacija Ova zgrada govori istinu izvodi se u razmeri 1:100 kao sažeto iskustvo prethodnih aktivosti, kao viševremenska arhiva, koja bi uživo trebalo da nam kaže: ako to možemo ovde, možemo bilo gde! I upravo ovo je dizajn performativne agnostičke zajednice.

Ova zgrada govori istinu sastoji se iz tri dela: instalacija sa performativnim programom, kratak video pod nazivom „Kino Kultura” i dvojezična publikacija.

 

Instalacija sa performativnim programom:

Učesnici:

Ilija Tiricovski, Gorjan Atanasov, Marko Naumovski, Saško Poter Micevski, Aleksandar Kotevski, Stojanče Cavirovski, Vlado Dimoski, Toni Trajkovski (Constructions design dooel, Skoplje), Ivančo Velkov, Mile Krstevski, Aleksandar Jovanovski, Andrej Gureski - Membraning studio Skoplje, članovi kućnog saveta stambene zgrade Železničke stanice (Slobodan Kocević, Tome Karevski, Ivan Džijanovski), Filip Avramčev (Univerzalna sala Skoplje).

Kratak video „Kino Kultura”: Biljana Tanurovska Ćulavkovski, Violeta Kačakova,

Slobodan Unkovski , Ilija Tiricovski, Saško Poter Micevski, Aleksandar Kotevski,

Stojanče Cavirovski

Dvojezična publikacija: Boris Bakal, Biljana Tanurovska Ćulavkovski, Janez Janša, Ana

Vilenica, Simona Dimkovska, Marija Gelmanovska, Jana Kastratović, Tome Dimitrievski,

Koma design studio, Jasmina Đorgieva, Behar Dalipi, Ana Vasileva, Dragana Zarevska,

Anđela Petrovska.

Projekat je predstavio paviljon Republike Severne Makedonije na Praškom kvadrijenalu 2019.

Projekat je podržao Grad Skoplje i Ministarstvo kulture Republike Severne Makedonije.

Prezentacija projekta u Novom Sadu realizovana je u okviru programa „Kaleidoskop

kulture“ uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“.

 

Za sve posetioce programa ulaz je slobodan.

Za sve zainteresovane građane Beograda biće organizovan autobuski prevoz.

Polazak je planiran za 22.09. u 10:30 ispred crkve Svetog Marka. Prevoz je potrebno rezervisati najkasnije do 20.9. na mejl adresu: kristina.krspogacin@bitef.rs

Broj mesta je ograničen. Prevoz i ulaz na ovaj događaj su slobodni.