No borders orchestra
No borders orchestra

Ovaj projekat, čije ime sugeriše nove početke, objedinjuje savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu. Na programu su porudžbine NBO, nova dela pet najuzbudljivijih mladih kompozitora iz našeg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zimberija iz Prištine, Davora Branimira Vincea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda.

Ove nove, savremene, eksperimentalne kompozicije inspirirane su Berghainom, poznatim berlinskim klubom, njegovim transgresivnim tehno zvukom, kao i slobodom kao načinom života.

Turneja B Matinée 2019. takođe obeležava trideset godina od pada Berlinskog zida i slavi rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

Komunicirajući sa savremenim tehno zvukom, naši kompozitori kombinuju žanrove, prevazilazeći granice između različitih muzičkih stilova. Rezultat je novi i sveži zvuk koji nema granica i koji slavi nove puteve i mogućnosti.

No borders orchestra čine najbolji profesionalni muzičari iz svih zemalja zapadnog Balkana. Misija NBO počiva na dve osnove - stvaranju izvrsne muzike i sveobuhvatnoj svesti o društvu. Kao potvrdu vrhunskog umetničkog kvaliteta, No borders orchestra je jedini ansambl sa ovih prostora koji je sklopio ekskluzivni ugovor sa Universal Music. Prvi CD NBO pod nazivom "The opening" je 2015. izdao Deutsche Grammophon, najprestižniji svetski brend u klasičnoj muzici.

Podrška: Nemačko ministarstvo inostranih poslova, Regionalna kancelarija za saradnju mladih, Fond za otvoreno društvo, Američka ambasada u Beogradu, Švajcarska ambasada u Beogradu.

Za sve posetioce programa ulaz je slobodan.

Povezane aktuelnosti