fotografija: Jelena Janković
fotografija: Jelena Janković

Boban Jevtić, dramaturg:

Ovako nešto se uvek očekuje na Bitefu. Meni je bilo oslobađajuće i treba mi još vremena da mi se slegnu utisci. Predstava je bila zaista dobra i koliko mi je predstava bila zanimljiva, tako mi je još zanimljivija bila reakcija publike što je čini mi se zapravo i poenta ovog celog Bitefa. Tema ove predstave savršeno odgovara Bitefu.

 

Mika Eglinton, pozorišna kritičrka iz Japana:

Iz nekog razloga sam bila dosta znatiželjna pogotovo dok smo čekali da počne. Na početku samo nosimo maske i onda u jednom momentu kreće pokret koji je toliko iskren. Zatim sam bila zatečena kada su počeli da povređuju svoja tela kada su trpali otpad u svoje kostime i kada su počeli da se skidaju, povređuju jedni druge i da se bore međusobno, ali i da se ohrabruju međusobno. Većinom je predstava bila dosta uznemirujuća ali dobro je da smo ih tako upoznali, to su sve ljudska bića.

 

Arno Ženestin, vlasnik preduzeća, Francuska:

Ovu predstavu treba pogledati, pogotovo na današnji dan, kada se održava svetski samit u Ujedinjenim Nacijama posvećen klimatskim promenama. Zanimljiva je, vrlo snažna, ponekad se osećate da ste deo nje, a ponekad opet da niste, i upravo u toj naizmeničnosti je i poenta. Ima puno stvari za osetiti, doživeti tokom ovog performansa, a odnos sa publikom postaje kao neki alat koji tokom trajanja predstave postaje sve bolji i bolji. Takođe mislim da je ovo predstava koja komunicira univerzalnim jezikom konzumerizma. U početku misliš da te izvođači ne primećuju, ali nekako osećaš da ti ipak traže da se pridružiš, da postaneš deo predstave i da preuzmeš odgovornost.

 

Marija Mladenović, studentkinja pozorišne režije:

Jako mi se dopalo to što je predstava fizički dosta neprijatna za gledati zato što se glumci valjaju goli po smeću i stvara mi osećaj neprijatnosti. Jako je zahtevno za glumce fizički, a i psihički da izvedu sve do kraja. Izabrali su način oslobađanja svoga tela i nekih telesnih tabua i da svi sagledamo u čemu živimo baš tako goli i prljavi i sa mogućnošću da ta ista prljavština uđe u naše genitalije.